// you’re reading...

Проба

Какъв ще е курсът на рублата през следващите месеци

Курсът на рублата е възможно да падне до 100 рубли за долар до 2024 г., и дори да надхвърли 200 рубли за долар през 2025 година. Такава прогноза прави главния макроикономист на инвестиционната компания „Ингострах Инвестиции“ Антон Прокудин, пише РБК.

От началото на годината курсът на руската валута надмина 70 рубли за долар, и понастоящем вече доближава 75 рубли за долар.

Припомняме, че непосредствено след началото на инвазията в Украйна, курсът на рублата рязко падна, след което през месец май миналата година се повиши до 50 рубли за долар (най-високото ниво за последните няколко години). Тогава се заговори от руски икономисти, че толкова „скъпа“ рубла не е много полезна за руската икономика като цяло. Последва плавно намаляване на курса на рублата през втората половина на миналата година до 60-65 рубли за долар, като руски анализатори определиха тогава като относително „комфортно“ за икономиката на страната ниво от 60-70 рубли за долар. Към края на миналата година обаче, курсът на рублата започна бързо да пада.


Курсът на рублата започна стремително да пада

Курсът на рублата започна стремително да пада

„Принос“ за това имат и санкциите

Според разработения от инвестиционната компания валутен модел, пише сега РБК, в началото на 2024 година курсът на рублата ще е паднал до 120 рубли за долар, като тенденцията ще продължи през следващата година до около 140 рубли за долар. Според прогнозата, след това ще има временно укрепване на рублата, но през 2025 г. рублата отново ще започне да пада спрямо щатската валута, възможно е до около 200 рубли за долар.

Антон Прокудин коментира, че „ако само схематично се изрази валутната прогноза, може просто да се умножат старите данни по две. И сега, според схемата, доларът би трябвало да струва 80 рубли (реалната цифра е приблизително 75 рубли). Икономистът обяснява разликата с факта, че в модела е заложен голям дял на вноса спрямо БВП (20%), но през 2022 г. показателят е спаднал до 14%.“

Освен това от инвестиционната компания смятат, че при цена на петрола Brent от 100 долара за барел, Русия не може да избегне девалвация на рублата. В този случай спадът ще бъде „значително по-малък по мащаб“ и след големия спад, курсът на рублата ще се върна до около 100 рубли за долар, отбелязва Прокудин. Експертът обяснява, че негативно влияние на валутния курс оказва и намаляването на приходите на Русия от износ, които през 2023 г. се очаква да са 420-450 милиарда долара, а не 600 милиарда долара, колкото бяха през миналата година.

Успоредно с това, към 20 февруари дефицитът на федералния бюджет достигна 3,8 трилиона рубли, при годишен план от 2,9 трилиона рубли. Властите обаче обещават да се вместят в заложените бюджетни параметри, и към края на годината бюджетния дефицит да не надвишава планирания.

Article source: https://money.bg/finance/kakav-shte-e-kursat-na-rublata-prez-sledvashtite-mesetsi.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment