// you’re reading...

Проба

Air Moldova е застрашена от фалит?

Националният регулатор на Молдова обяви, че авиокомпанията Air Moldova е категоризирана като „имаща големи финансови затруднения“ и застрашена от фалит. Компанията е изправена пред „потенциален риск от изпадане несъстоятелност“, съобщава Flightglobal, цитирайки местния разследващ авиационен орган.

Air Moldova влезе в конфликт с националния регулатор на гражданската авиация в страната, свързан с резултатите от проверки в авиокомпанията. Молдовските власти обявиха, че по време на внезапни инспекции са открили „сериозни пропуски“ във финансите на авиокомпанията, които потенциално биха могли да попречат на безопасността на самолетите по време на полет и оперативната функционалност на превозвача.

Регулаторът е е поискал коригиращ план за действие от авиопревозвача, за да коригира ситуацията и да осигури безпроблемна работа. Властите обвиняват Air Moldova в насърчаване на продажбите на билети за лято 2023 година, без одобрение за разписанието на полетите и въпреки липсата на разрешение за обслужване на определени дестинации.

Регулаторът настоява авиокомпанията да спре продажбите на самолетни билети

От Air Moldova реагираха остро на действията на регулатора, описвайки настояването за спиране на продажбата на билети като „неоснователно и нелегитимно“ – предназначено да омаловажава имиджа на компанията. Според компанията резултатите от проверките към нея са „съмнителни“.

Авиопревозвачът оспорва всички констатации от проверката, като я отхвърля като „очевидно изфабрикувана“ и обвинява регулатора, че умишлено се опитва да повлияе на бизнеса им.


Wizz Air се изтегля от Молдова от съображения за сигурност

Една от най-големите нискотарифни авиокомпании се изтегля от Молдова от съображения за сигурност

Полетите от Кишинев към някои дестинации спират от 1 декември

Докато разследващияг орган за гражданска авиация на Молдова твърди, че преследва законни канали, с оглед на търсенето на отговорност от лицата, за които се твърди, че са отговорни за ситуацията на авиокомпанията, превозвачът отвръща, че смята, че самият регулатор е компрометиран. И дпълва, че някои инспектори са отказали да сътрудничат на разследващия орган по отношение на внезапната проверка на компанията.

От авиокомпанията изразяват подозрения, че зад действията на регулатора стоят различни интереси и „политически игри“ и че Air Moldova е атакувана, за да бъдат облагодетелствани други авиопревозвачи в страната.

Приватизацията на авиокомпанията, която се проведе през 2018 година, беше обект на официално разследване, което остро разкритикува начина, по който е управляван авиопревозвачът и начина, по който е продаден.

А сега от Air Moldova казват, че ще предприемат свои собствени правни действия, като ще уведомят главния прокурор на страната относно „несправедливите“ спорет тях действия на местните органи за гражданска авиация.

Article source: https://money.bg/business/air-moldova-e-zastrashena-ot-falit.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment