// you’re reading...

Проба

Ембарго притиска Москва да "ухажва" почти всеки, желаещ да купи петрола й

Русия увеличи доставките на петрол за Азия, откакто Европа наложи широкообхватни санкции, но все още трябва да пренасочи над една четвърт от износа си на суров петрол извън Европа – или около 1,3 милиона барела на ден – когато през декември настъпи пълно петролно ембарго. Русия изнася около 20 милиона тона суров петрол на месец – приблизително пет милиона барела на ден – по няколко маршрута, включително тръбопровода „Дружба“ за Европа и други за Азия.

През август общият износ на Русия през европейските пристанища и тръбопровода „Дружба“ възлиза на 12,05 милиона тона, от които около 5,5 милиона тона (1,3 милиона барела на ден) са изпратени до страни, които ще спрат да внасят руски петрол от 5 декември.

Русия трябва да намери нови купувачи за този суров петрол, което може да изисква ниски цени и специални условия, като същевременно е изправена пред по-скъпа логистика за доставка до по-отдалечени дестинации, казаха пред „Ройтерс“ търговци от бранша.


Доставките на петрол от Русия счупиха рекордите, благодарение на гръцките танкери

Доставките на петрол от Русия счупиха рекордите, благодарение на гръцките танкери

По-голямата част от суровия петрол се изнася чрез чуждестранни петролни танкери

„Руският петрол Urals винаги е бил за Европа. Сега, за да достигне нови пазари, товартът ще трябва да бъде изпратен извън Европа, при това на фона на нарастващите притеснения относно транспортните разходи, застраховките и сроковете“, каза търговец на руския петролен пазар.

Съединените щати и Европейският съюз също работят върху таван на цените на руския петрол, като твърдят, че това ще помогне за намаляване на приходите за Москва, като същевременно ще поддържа ниски световните цени на енергията.

Москва отговори, че няма да продава петрол на страни, които налагат таван, а търговците казват, че мярката няма да работи.

„Русия е много малко вероятно да работи с таван на цените, това няма смисъл за Москва както политически, така и икономически. За нея е много по-лесно да договаря частни сделки, отколкото публично да се ангажира с някакво ценово ограничение, продиктувано от Запада“, каза друг търговец, замесен в руската търговия с петрол.


Защо Турция удвои вноса на руски петрол?

Защо Турция удвои вноса на руски петрол?

Търговията между Москва и Анкара процъфтява

Русия е изнесла 8,85 милиона тона петрол Urals през август от своите европейски пристанища към Индия, Китай и Турция, които не се очаква да се присъединят към ембаргото. Те са купили около половината, докато останалата част е отишла за Европа. Русия също така доставя на Европа около 3,2 милиона тона петрол на месец чрез тръбопровода „Дружба“. Маршрутът е технически изключен от ембаргото, тъй като Унгария, Словакия и Чехия искат да продължат да купуват от него.

Но най-големите купувачи от „Дружба“ – Германия и Полша искат да спрат покупките от 2023 г., което означава, че ще трябва да се намерят нови купувачи за около два милиона тона на месец.

Какви са алтернативите?

Пренасочването на петрола от „Дружба“ ще бъде трудна задача, тъй като руските петролни пристанища имат ограничен капацитет за износ и продавачите ще трябва да организират повече танкери.

Русия не може да пренасочи големи количества Urals към своя тръбопровод Източен Сибир, който работи на почти пълен капацитет. Това прави доставките през Европа и Суецкия канал единствените възможни маршрути за суров петрол Urals за Азия.

Дори ако Москва предложи по-изгодни условия, Индия и Китай едва ли ще могат да купуват много повече руски суров петрол, тъй като имат няколко дългосрочни договора с конкурентни производители, като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

„Руските компании вече предлагат отстъпки, разходи за доставка и застрахователно покритие, опции за плащане и други предимства, за да задържат купувачите“, каза източник от азиатска компания за търговия с петрол.

Руските фирми също ще трябва да променят начина, по който продават суров петрол.

Азиатските петролни пазари имат много по-ранен цикъл на търговия от европейския пазар: от средата на септември азиатските купувачи търгуват товари за декември, докато Европа определя цените през октомври.

За да избегне разчитането изключително на Китай, Индия и Турция за продажби, Русия се опита да „ухажва“ по-малки играчи. Шри Ланка, например заяви, че ще започне да купува петрол от Русия, но е купила само около 300 000 тона Urals тази година, според данни на Refinitiv Eikon. Куба пък е закупила около 200 000 тона Urals.

„Малките играчи определено не са достатъчни, за да бъде усвоен руският петрол. Китай е последната инстанция за руския петрол или Москва трябва да намали добива в крайна сметка“, каза друг търговец, участващ на руския петролен пазар.

Article source: https://money.bg/politics/embargo-pritiska-moskva-da-uhazhva-pochti-vseki-zhelaesht-da-kupi-petrola-y.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment