// you’re reading...

Проба

Чарлз Либерман съветва как да победите инфлацията

Лихвените проценти трябва да се повишат допълнително на фона на постоянната инфлация, докато пазарът на труда остава твърде силен. Това е мнението на Чарлз Либерман, бивш главен икономист на една от големите банки в Ню Йорк, която в крайна сметка беше погълната от JPMorgan Chase.

Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации от 3,45% просто е неустойчиво ниска, тъй като Федералният резерв е на път да вдигне целевата си лихва за федералните фондове до около 4%-4,50%“, смята още Либерман, в сегашното си качество на главен инвестиционен директор на Advisors Capital Management, цитиран от финансовото издание Barrons.

По-нататъшното покачване на доходността на облигациите би довело до спад в цените им, влошавайки отрицателната възвръщаемост, която инвеститорите с фиксиран доход претърпяха тази година. Едно решение е да се придържате към краткосрочни инструменти на паричния пазар, като съкровищни бонове, както посъветва бившият крал на облигациите Бил Грос преди няколко месеца.

Едногодишните облигации се търгуват при лихва, еквивалентна на облигации, надвишаваща 4% в четвъртък, което ги постави на върха на кривата на доходност на държавните облигации и над доходността на широко наблюдаваната двугодишна банкнота.


Инфлацията в САЩ ще се понижи, но не благодарение на Фед

Инфлацията в САЩ ще се понижи, но не благодарение на Фед

Единственият цикъл на повишаване на лихвените проценти, който прилича на сегашната среда, започва през август 1980 година

По-високата перспективна доходност на облигациите означава, че оценките на капитала са скъпи, продължава Либерман. Въпреки това, докато много имена – ако изобщо имат печалби – все още са при разтегнати множители цена/печалба, Либерман вижда много евтини акции.

Те включват акции на качествени компании, търгуващи се при по-малко от 10 пъти годишните си печалби, и алтернативи на облигации с по-висока доходност, като мярка за защита от инфлация. Това естествено води до енергийния сектор, по-специално редица главни командитни дружества.

Тук Либерман избира MPLX, средна компания, и Sunoco (SUN), дистрибутор на моторни горива, като и двете имат дивидентна доходност над 8%. Друг фаворит: Crossamerica Partners (CAPL), по-малък търговец на дребно на моторни горива с доходност над 10%. Либерман също посочва няколко тръста за инвестиции в недвижими имоти, които според него са сравнително по-малко чувствителни към по-високи лихви от повечето от тази порода.

Дружествата със специална инвестиционна цел (REIT) в старчески домове бяха ударени по време на пандемията, но сега трябва да се радват на попътен вятър, тъй като заетостта нараства, твърди той. Имената, които той цитира, включват Omega Healthcare Investors (OHI), Sabra Health Care REIT (SBRA) и LTC Properties (LTC).

Либерман също така предпочита търговски ипотечни REIT-ве, включително Starwood Property Trust (STWD) и Blackstone Mortgage Trust (BXMT), с доходност в диапазона от около 8%. Това е по-малко от двуцифрената доходност, открита при по-познатите REIT-ве – жилищни ипотеки, но търговските ипотеки имат значително по-нисък риск от нарастващите лихвени проценти, обяснява Либерман.

По-малко рискови за феновете на REIT са предпочитаните акции на тези субекти, по-специално тези с фиксирани в момента дивиденти, които се превръщат на бъдеща дата в плаващи изплащания при голям спред над краткосрочните лихвени проценти.

Неговите избори са AGNC Investment, серия E (AGNCO) и Annaly Capital Management, серия I (NLY Pfd I). Текущата им доходност е в диапазона от 7%, което е доста под това, което се предлага за техните по-рискови обикновени акции.

Тези преференции могат да се превърнат в плаваща ставка на дивидент през 2024 г. при спред с близо 5% над краткосрочен бенчмарк. Тоест, освен ако не бъдат платени на тяхната номинална стойност от $25.

Така че инвеститорите трябва да видят или увеличение на доходността до диапазона от 8% (на базата на очакваната бъдеща доходност, оценена във фючърси в евродолари), или, ако бъдат изкупени от компанията – капиталова печалба. И накрая, Либерман харесва компании за развитие на бизнеса или BDC, които той нарича банки без депозити.

Те отпускат заеми на обикновено по-малки компании, обикновено при високи лихвени проценти. Ключът е да се правят добри заеми, които действително се изплащат, което прави управлението на BDC ключовият критерий.

Неговите селекции: лидерите в индустрията Ares Capital (ARCC) и Hercules Capital (HTGC), заедно със Sixth Street Specialty Lending (TSLX), които носят доходност в диапазона от 9%. Както пазарите на акции, така и пазарите на облигации са изправени пред перспективата Фед да удвои текущия си целеви диапазон от 2,25%-2,50% до началото на следващата година, според сайта FedWatch на CME.

Намирането на висока възвръщаемост без поемане на големи рискове е обезсърчаващата задача, пред която са изправени инвеститорите.


Американски икономисти: САЩ могат да се възползват от рецесията в Европа

Американски икономисти: САЩ могат да се възползват от рецесията в Европа

Това важи особено за компаниите, добиващи природен газ

Article source: https://money.bg/macro/charlz-liberman-savetva-kak-da-pobedite-inflatsiyata.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

септември 2023
П В С Ч П С Н
« авг    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CAD =   лв
  GBP =   лв
  JPY =   лв
  USD =   лв