// you’re reading...

Проба

Каква част от износа на украинско зърно отива в ЕС

Европейският съюз досега е получил най-малко 38% от зърното, изнесено от блокираните пристанища на Украйна, съобщава испанският в-к El Pais.

Уточнява се, че през изминалия месец от началото на действието на т.нар. „зърнена сделка“, повече от 2 милиона тона зърно са изнесени от Украйна през „защитен коридор“. По данни на изданието, от трите черноморски пристанища на ден тръгват средно по пет кораба със селскостопанска продукция.

Тази сделка беше направена, за да освободи място за новата реколта в Украйна и да се смекчи продоволствената криза в нуждаещите се слабо развити страни, предимно от Африка.

В тази връзка руският президент Владимир Путин, по време на Източния икономически форум каза, че само 2 кораба от общо 87 са се отправили към нуждаещи се страни, а останалите са отишли към европейски страни. По неговите думи, само 60 000 тона от общо 2 милиона тона селскостопански продукти от Украйна, досега са доставени до пристанищата на развиващите се страни, пише „Ведомости“.

По данни на ООН, преди три години 135 милиона души в света са изпитвали недостиг на основни храни, а сега броят им се е увеличил 2,5 пъти, до 345 милиона човека.

В рамките на споразумението за зърното, се очаква и премахване на ограниченията върху износа на руски храни и изкуствени торове.

Article source: https://money.bg/economics/kakva-chast-ot-iznosa-na-ukrainsko-zarno-otiva-v-es.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment