// you’re reading...

Проба

Tesla планира да построи първата фабрика за рафиниране на литий в Северна Америка

Tesla планира да построи фабрика за рафиниране на литий в Тексас или както както главният изпълнителен директор Илон Мъск казва – иска да получи „лиценз за печатане на пари“.

В заявление, подадено в Службата на контролера на Тексас, където Tesla иска да получи облекчение върху местните данъци върху собствеността, автомобилният производител описва съоръжение за рафиниране на литиев хидроксид за батерии, което ще бъде построено на брега на Персийския залив в Тексас: „Потенциалното съоръжение за рафиниране на литиев хидроксид за батерии, което Tesla рекламира като първото по рода си в Северна Америка, ще преработва „суров материал от руда до използваемо състояние за производство на батерии“, заяви компанията, цитирана от Elektrec.


Мъск извърши най-голямата продажба на акции на Tesla в историята на компанията

Мъск извърши най-голямата продажба на акции на Tesla в историята на компанията

Той продаде акции на стойнист $6,9 милиарда

Ако проектът бъде одобрен, Tesla мисли, че може да започне строителството още през четвъртото тримесечие на 2022 г., което ще й позволи търговско производство до края на 2024 г.

От дълго време Tesla се опитва да навлезе в индустрията за добив и рафиниране на литий. Още през 2014 г. компанията на милиардера Илон Мъск се опита и не успя да купи стартъп, който работи в тази сфера за 325 милиона долара.

На събитието на Tesla Battery Day през 2020 г. автомобилният производител обяви, че навлиза в минния бизнес. Автомобилният производител планира нов процес за добив и рафиниране на литий в материал за батерии.

Две години по-късно обаче Tesla все още не е направила нищо и няма нова технология за добив на литий, обявена събитието.

Междувременно цената на лития се е повишила с повече с 400%.

Съвсем наскоро главният изпълнителен директор Илон Мъск каза, че Tesla може действително да влезе в бизнеса с литий след увеличението на цените.

Tesla наскоро сключи доста договори за осигуряване на доставка на литий, но самата преработка би била голяма стъпка за компанията.

Article source: https://money.bg/investments/tesla-planira-da-postroi-parvata-po-roda-fabrika-za-rafinirane-na-litiy-v-severna-amerika.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment