// you’re reading...

Проба

За успех в инвестирането трябва да подбираме правилните активи, не само правилния момент

Накъде ще се движи пазарът? Никой не може да каже. Свидетелство за това са на практика разделените на половина анализатори по отношение на очакванията си. Горе долу половината експерти очакват ноlи загуби за американските индекси и тест на юнските дъна, които са на около 500 пункта надолу за SP 500. Останалата половина са позитивни и очакват тест на историческите върхове до края на годината, които също са горе долу на около 500 пункта в посока нагоре.

Казано по друг начин, най-вероятно половината от анализаторите ще се окажат прави, а останалите ще сгрешат, което е точно толкова, колкото е шансът да познаят какво ще се падне при хвърлянето на монета.

И след като експертите са разделени наполовина, а и двата лагера си имат своите логични доводи, може би ще си зададете въпроса защо непрофесионалистите да имат по-голям шанс да отгатнат посоката на пазара? И ще сте напълно прави!

И идва по-добрия въпрос, който можете да си зададете. Вместо да се опитвате да прогнозирате посоката на пазара, не е ли по-добре да се опитате да подберете правилните (евтините) акции, а не толкова да се опитвате да определите правилния момент за тях.

Всъщност, следването на този подход в инвестирането, може да се окаже много по-добрия начин за дългосрочна доходност и спокойствие в инвестирането. Както казва Бъфет – купувайте добри компании на „страхотни цени“, вместо да купувате страхотни компании на „добри цени“. А това, може да се определи и като една от най-добрите и печеливши стратегии за дългосрочно инвестиране.

Друго правило на Уолстрийт гласи – „купувай евтино, продавай скъпо“. И докато никой не може да каже, кога един актив ще стане скъп, много по-лесното, което инвеститорите могат да направят е да идентифицират и грабват „евтини“ активи.

Да, много хора ще кажат, че „евтино“ има много измерения. Че един актив може да стане още по-евтин… И да… понякога се изискват финансови познания и малко опит на финансовите пазари, за да определите кое е евтино. Но нищо повече! Нищо толкова сложно и нищо невъзможно, за хора, склонни да отделят малко време и усилия, за да упражнят своите финансови мисли.

Евтини спрямо историческите си стандарти

Една акция, или друг актив, може да се определи като относително евтина, не само при съпоставяне на финансовите й съотношения и коефициенти спрямо конкурентите й, но и спрямо собствените й стандарти.

Пример – акциите на Meta изглеждат евтини спрямо своите конкуренти. Но може би много по-важното е, че акциите на социалната мрежа изглеждат евтини и спрямо своите собствени стандарти.

Много фактори са съдействали за това, книжата на компанията да се търгуват при историческо най-ниското си съотношение цена-печалба, откакто стана публична, но най-значимите сред тях са възприятията на пазара и анализаторите за бъдещия ръст на резултатите на компанията, най-вече – забавяне на очакванията за растеж.

Но на пазарите се търгуват очаквания, или по-скоро очакванията са тези, които задават посоката на движение в цените на акциите. И докато лошите новини са вече до голяма степен заложени в нивата на търговия на акциите на компанията, за инвеститорите остава възможността – първо новините в бъдеще да не са чак толкова лоши, колкото са очакванията и второ – позитивна промяна, която да промени посоката в която се насочва компанията. Случването на едно от двете неща, могат да променят начина, по който се оценява компанията, спрямо историческите си стандарти и да върне съотношението цена-печалба към средното в исторически план, при което се е търгувала компанията.


Стратегии за инвестиране в трудна среда

Стратегии за инвестиране в трудна среда

Някои части на фондовия пазар са в добра позиция да издържат както на инфлацията, така и на възможна рецесия

Разбира се, перспективата за по-нататъшно влошаване е напълно реална. Но нейното материализиране по-скоро би потвърдило текущите очаквания, заложени в силно поевтинелите акции, отколкото да доведат до нов срив по подобие на случилото се вече през последната една година.

С други думи – акциите са поевтинели с над 60% през последната една година, при загуби за индекса от около 15%. Дали по-нататъшно влошаване на ситуацията при компанията и пазарите може да доведе до спад от още 60%? Не е невъзможно, но по-скоро е по-малко вероятно, отколкото при по-нататъшен спад на технологичните компании да се материализира отново подобен изпреварващ спад, отколкото при други мега-технологични компании, засегнати по-слабо от загубите. Казано по друг начин, тук низходящия потенциал може да е бил изчерпан преждевременно.

Но инвеститорите се интересуват не само от потенциала за по-малки загуби, но и от този за по-голям ръст при добро представяне на пазарите. И тук някои могат да спорят, че често по-силно поевтинелите акции, се възстановяват по-слабо, заради влошения фундамент при тях. И в това до голяма степен има известен резон.

Ето защо, втори фактор, който инвеститорите трябва да съблюдават, когато купуват подобни „паднали ангели“ е – кога се променя фундаменталната ситуация при компанията. Тук важи правилото, че е много по-добре да изчакате и дори да изтървете първата част на поскъпването, но да имате ясни сигнали, че ситуацията вече се е променила.

Евтини спрямо конкурентите си, при фундаментална промяна в бизнеса

Добре е да гледате и как се представят конкурентите на компания, която сте си харесали, защото е поевтиняла изключително много. И веднага един пример.

Intel има сериозни проблеми. Те са свързани със самата компания и със слабостта на целия сектор. Два фактора, които едновременно съдействаха за това, книжата на компанията да загубят 35% за последната една година, при спад от 7% за SP 500.

Нещо повече, Intel загуби короната на по-ценна компания, спрямо основния си конкурент AMD, който продължава да „яде“ от пазарния му дял. Компанията представи много лоши резултати за изминалото тримесечие и понижи прогнозите си за тази година. Както се казва – какво по-лошо може да се случи на компанията?

Но има и добри новини, когато погледнем към конкуренцията с AMD. Intel сериозно навакса изоставането си по отношение на качествата на своите чипове, съпоставени с тези на конкурента си, което може да „запуши“ дупката в изтичането на пазарен дял. Компанията планира 100 милиарда долара инвестиции в нови мощности. И най-важното – изплаща сериозен дивидент – от над 4%, при липса на подобен за конкурента си.

От 2015-та година насам, най-големият световен производител на чипове повишава непрестанно своите дивиденти. Нещо повече, темповете на ръст на дивидента е доста задоволителен и не е падал под 4.8%, ниво видяно по време на коронавирусната криза.

През 2019-та година компанията повишава дивидента си с 5%. Следващата година – с 4.8%, следва повишение с 5.5% през 2021 година, за да видим последното повишение на дивидента с 4.9% през настоящата година.

Ако екстраполираме ръста на дивидента с 5% за следващите осем години, то се оказва, че за да се запази настоящата дивидентна доходност от 3.86%, която е повече от отлична, то акциите на Intel ще трябва да поскъпнат с около 50% от текущите си нива.

Но… Инвеститорите трябва да са наясно, че въз основа на текущата цена и акциите на компанията, настоящата дивидентна доходност е най-високата в новата история на компанията.

За последно, акциите на компанията са се търгували при текущите си нива през 2016-та година, но тогава изплащания годишен дивидент е бил 1.04 долара, спрямо 1.46 долара в момента. Казано по друг начин, напълно е възможно дивидентната доходност през 2030-та година на Intel да е по-ниска от текущата – а защо не дори наполовина, при ниво от 1.9%. При такъв вариант – запазване на ръста на дивидента на компанията и намаляване на дивидентната доходност на акциите – книжата на Intel би следвало да поскъпнат близо два пъти.

Разбира се, за инвеститорите има още един много важен въпрос – може ли ръста на дивидента да се запази – тоест ще разполага ли компанията с достатъчно свободен ресурс за да поддържа повишението.

И тук на помощ идва едно съотношение, което дава позитивен отговор на този въпрос – степента на изплащане на дивидента (Payout Ratio), което е при 23.38% и показва каква част от печалбата се използва за раздаване на дивидент. Ниският процент внася известно спокойствие, че компанията ще съумее да запази ръста на дивидента си в бъдеще, заедно със следване на инвестиционните си планове.

И всичко това не се оценява от пазара. Тя се търгува при съотношение цена-прогнозирана печалба от 13.6, при 21.7 за AMD. И по-хубавото е, че очакванията на анализаторите за Intel са по-скоро за запазване на негативните тенденции, като налице е потенциал за възможна изненада в посока нагоре.

От друга страна AMD е заплашен от обратния феномен – свръхочаквания за по-нататъшен ръст на дела си, за сметка на Intel, които могат да не се материализират и да изненадат неприятно.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.

Article source: https://money.bg/investments/za-uspeh-v-investiraneto-tryabva-da-podbirame-pravilnite-aktivi-ne-samo-pravilniya-moment.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment