// you’re reading...

Проба

Австрия иска енергиен ценови щит


„Трябва да спрем тази лудост, която бушува днес на енергийните пазари“, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер, призовавайки за мерки на европейско равнище, а не само на национално, предаде Франс прес.

Нехамер поиска Европейският съюз да отдели цената на електричеството от цената на газа, за да може да тя се понижи. 

„Цената на електричеството трябва да спадне. Не можем да позволим на руския президент Владимир Путин всеки ден да решава вместо европейците“, посочва канцлерът в комюнике.

Цяла Европа понася ударите на скока на цените на енергията, ето защо чешкият премиер Петр Фиала, чиято страна е ротационен председател на ЕС, обяви в петък, че ще бъде свикана спешна среща на енергийните министри.

Австрийският канцлер увери, че отделянето на цените на тока и газа ще бъде обсъдено на предстоящата среща. Той изтъкна, че е разговарял предварително по въпроса с германския си колега Олаф Шолц и с Фиала.

След шест месеца война в Украйна цените на енергията в Европа имаха бурна седмица, с нови рекордни стойности в петък, което предвещава силно поскъпване на живота през зимата. Причините в основата на скока на котировките са много, но на първо място е сериозното намаляване на руските газови доставки за европейските страни, които подкрепят Украйна. А 20 на сто от европейското електричество се произвежда от топлоцентрали на газ.

Кризата свари неподготвена цяла Европа, която разчиташе на плановете за възстановяване след КОВИД-19, за да подемат енергийния преход и да излязат от изкопаемите горива, отделящи парникови газове, чрез разработване на възобновяемите енергии или на технологии на водород.

 


Article source: http://www.economynews.bg/австрия-иска-енергиен-ценови-щит-news105168.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment