// you’re reading...

Проба

Туризмът във Франция се възстанови


Секторът на туризма във Франция отчете изключително добър сезон през това лято. Въпреки инфлацията тежко засегнатият от санитарната криза бранш почти се е върнал на равнището от 2019 г., заяви Дидие Арно, генерален директор на дружеството „Протурисм“ (Protourisme), цитиран от Франс прес.

Като цяло броят на хотелските нощувки се е увеличил с 2 процента в сравнение с периода преди пандемията, а оборотът е нараснал със 17 на сто, посочи експертът, като изтъкна, че тенденцията е възходящо и в къмпингите и частните квартири.

Това лято сезонът беше много добър, потвърди Соланж Ескюр, национален директор на портала за стаи под наем в частни къщи „Жит дьо Франс“ (Gites de France). Процентът на заетост не престава да нараства и е достигнал 86 на сто пред август (+6 пункта спрямо 2019 г.). Между 23 юли и 20 август квартирите са били запълнени дори на 100 процента.

Според Кристоф Фанише, президент и главен изпълнителен директор на подразделението за пътнически превози на жп компанията Ес Ен Се Еф (SNCF), лятото е било рекордно. Пътниците на високоскоростните влакове Те Же Ве (TGV) и междуградските „Ентерсите“ (Intercites) във Франция през юли и август са били 23 милиона. При международните влаконе – „Талис“(Thalys) и „Евростар“ (Eurostar) те са били 28 милиона. Това прави 10 процента повече пътници в сравнение с лятото на 2019 г., изтъкна Фанише.

В Париж това лято са се завърнали чужденците, най-вече американците. Службата по туризъм и конгреси отчита 9,9 милиона туристи, които са посетили френската столица от началото на юни до края на август (-3,5 на сто спрямо 2019 г.).

Най-предпочитани обаче остават крайморските дестинации на Средиземно море, в Нормандия и на Атлантичесикя океан, с изключение на районите, засегнати от пожари, посочва Дидие Арно.

Развлекателните паркове също са били пълни това лято. Паркът „Астерикс“ (Asterix) е посрещнал между 750 000 и 800 000 посетители през юли и август, което е с 20 процента повече от 2019 г.


Article source: http://www.economynews.bg/туризмът-във-франция-се-възстанови-news105171.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment