// you’re reading...

Проба

Защо НАСА иска да се завърне на Луната и на каква цена

Мисия „Артемида“, която ще изпрати хора на Луната повече от половин век след последния път, когато човешки крак е стъпил на лунната повърхност е само първата стъпка към бъдещото по-задълбочено изследване на космоса. Това съобщават от НАСА, споделяйки, че цената на завръщането възлиза на около $4 милиарда.

След програмата „Аполо“ от 60-те и 70-те години на миналия век никоя друга държава не е създавала толкова дръзка и сложна космическа програма. От 1972 година, когато екипажът на „Аполо-17″ се приземи на Земята, никой човек не се е отдалечавал на повече от няколкостотин километра от повърхността на планетата.


НАСА се готви за изстрелване на космическия кораб Орион към Луната

НАСА се готви за изстрелване на космическия кораб „Орион“ към Луната

След като по технически причини се провали на 29 август, мисията е отложена за 3-ти септември

Чрез програмата „Артемида“, която има за цел да приземи хората на неизследвания лунен южен полюс, а след това и на Марс, астронавтите ще отидат на мисия с много по-голяма продължителност.

„Връщаме се на Луната, за да се научим да живеем, да работим и да оцелеем. За да се подготвим за бъдещето“, заяви пред CNN администраторът на НАСА Бил Нелсън.

След „Артемида“ 1, която е без екипаж, насрочената за 2024 година „Артемида“ 2 е с астронавтите, които ще обиколят Луната на по-голямо разстояние от това на мисиите на „Аполон“.

„Артемида“ 3 е планирана за края на 2025 година и именно тя трябва да приземи първата жена на южния полюс на Луната, където постоянно сенчестите региони могат да съхраняват лед и други ресурси.


Безос предлага $2 милиарда за мисията на НАСА до Луната, която беше спечелена от Мъск

Безос предлага $2 милиарда за мисията на НАСА до Луната, която беше спечелена от Мъск

Мисията предвижда построяването на луноход и изпращането на астронавти на Луната през 2024-а

Article source: https://money.bg/inovations/zashto-nasa-iska-da-se-zavarne-na-lunata-i-na-kakva-tsena.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment