// you’re reading...

Проба

Германия: Ефекти от билета от €9


Много от закупилите въведения в Германия промоционален комбиниран месечен билет от 9 евро за обществения транспорт посочват, че в доста от случаите са предпочитали да вземат влак или автобус, вместо да пътуват с колата си, предаде ДПА.

Превозният документ позволява неограниченото използване през юни, юли и август на цялата регионална и местна транспортна мрежа – с изключение на високоскоростните влакове, и то само срещу 9 евро на месец.

Кампанията, която приключва в сряда, имаше за цел да разтовари ежедневно пътуващите до работа от бремето на високите цени на горивата. Берлин иска да насърчи използването на обществения транспорт и заради опазването на климата.

Около 31 процента от запитаните отговорят, че са използвали често промоционалния билет за дестинации, за които иначе са щели да използват автомобил, сочи проучване на Югав, направено по поръчка на ДПА. Осемнайсет процента са заменили напълно колите с обществения транспорт.

Двайсет и две на сто посочват, че са ползвали рядко билета за дестинации, за които иначе биха се качили на кола.

Двайсет и осем процента са си купили промоционалния превозен документ само веднъж. Двайсет и две на сто от запитаните отговарят, че така или иначе вече са имали карта за пътуване с намаление и са ползвали отстъпка.

Всеки втори е използвал комбинирания билет за лични пътувания. Само малко под една четвърт са го ползвали, за да ходят на работа. Също толкова са го използвали предимно за туристически пътувания и екскурзии.

Какъв ще е ефектът от билета в дългосрочен план още не е ясно. Около 18 процента от анкетираните отговарят, че определено желаят да използват по-често в бъдеще автобуси и влакове; 22 на сто не искат. Мнозинството – 55 процента – са склонни да ползват този вид превоз само ако отново бъде пуснат подобен билет. 

Проучването на Югав е направено сред 2038 участници между 22 и 24 август. Извадката е представителна за нагласите сред пълнолетното население на Германия. /БТА


Article source: http://www.economynews.bg/германия-ефекти-от-билета-от-€9-news105140.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment