// you’re reading...

Проба

Разходка по дъното на Дунав


Палещо слънце, прозрачна вода, птици и хора могат да се видят на необичайно място. Пясъчни острови и дюни, езерца и лагуни са част от пейзаж, който в летните горещини привлича все повече почитатели.

Това необичайно място е средата на река Дунав при километър 796-ти, под близо 30 метра високата  конструкция на „Дунав мост 2″. До там се стига с кола, колело и лодка, а най-ентусиазираните – пеша.

Дебелата сянка, която хвърля мостът,  е мястото, където човек може да се скрие на хлад. Усещането е странно – от едната страна е българският бряг, а само на метри – румънският.

На брега, като риби на сухо, стоят рибарски и моторни лодки. Рибари се опитват да уловят дунавска риба, но нея я няма в плитките води.

Шейсет и една годишният видинчанин Цецо хвърля поредната въдица в пресъхналия Дунав. Споделя, че от години – повече от 40, не е виждал подобно ниско ниво на Дунав. Водата почти я няма, рибата – също. Успява да хване по някой и друг уклей и попчета. 

Нивото на Дунав в българския участък остава критично ниско, вече близо месец на много места то е под кота нула. Някъде реката може да се премине дори пеша.

Засушаването поставя пред сериозни изпитания корабоплаването по най-дългата река в Европа; затрудненията в момента преодоляват само някои пътнически круизни кораби, които газят много плитко. В неделния ден нивото на Дунав в района на село Гомотарци, Видинско, бе под морското равнище – минус 121 см; край Ново село Агенцията за поддържане на плавателния път на река Дунав отчете воден стълб от минус 10 см. А на километър 796-ти при „Дунав мост 2″ нивото бе само 35 сантиметра над морското равнище.

/БТА/


Article source: http://www.economynews.bg/разходка-по-дъното-на-дунав-news104913.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment