// you’re reading...

Проба

Лицето ви е като паспортна снимка и още 11 знака, че време за отпуск

Лицето ви е заприличало твърде много на това от паспортна снимка – този и още други симптоми, които ви показват, че е време да промените нещо.

Много хора не се възползват пълноценно от платения си отпуск и още повече по принуда или собствено желание работят по време на отпускарския сезон. Всички наистина трябва да се вземем в ръце и да започнем да си почиваме правилно. Защото това, освен всичко друго, може значително да подобри нашата производителност. Обратно, работата без почивка е сигурен начин за професионално прегаряне.

Ето някои признаци, че наистина имате нужда от почивка:

Все повече приличате на паспортна снимка

„Това е стара шега с много истина“, казва Майкъл Кер, международен бизнес говорител и автор на The Humor Advantage. „Всички признаци на хроничен стрес, които биха могли да сигнализират за предстоящо изгаряне, са ясни червени флагове: раздразнителност с колеги, затруднено концентриране върху рутинни задачи, хронично главоболие от напрежение, болки в гърба, стомашни проблеми или по-сериозни здравословни проблеми.

Снимка 574677

Източник: iStock

Имате проблеми със съня

Независимо дали ви е трудно да заспите или се събуждате в 3:00 всяка сутрин, проблемите със съня могат да бъдат симптом на преумора и стрес, а също така може да са знак, че сте твърде фокусирани върху работата си, забравяйки всичко друго.

Любовният ви живот страда

Ако откриете, че пропускате твърде много семейни вечери и пикници, както и училищни концерти, може да е време да се свържете отново със семейството си по време на така необходимата ваканция, казва Кер.

Снимка 400303

Източник: iStock

Правите повече грешки в работата

„Независимо дали става дума за грешка във финансов отчет или сделка с клиент, ако откриете, че правите повече грешки от обикновено, това може да е сигнал, че е време за временно нулиране на дейността“, казва Кер.

Не сте ентусиазирани от работата си

Ако отиването на работа в понеделник сутрин не е толкова вълнуващо, както преди, или сте обезсърчени от началото на деловата седмица, което преди е било забавно, определено имате нужда от почивка. „Ако забележите, че работният ви ентусиазъм избледнява и е трудно да си спомните защо обичате работата си, тогава е време да бягате в отпуск“, добавя експертът.

Изгубили сте чувството си за хумор

Това е много важен сигнал: разбирате, че вече не ви е толкова лесно да се смеете, както преди, или ви е трудно да намерите забавна страна в проблемна работна ситуация, отбелязва Кер.

Снимка 235289

Правите от мухата слон

Друг знак е, че нещата, които лесно можехте да отхвърлите или да се справите преди сега, изглеждат като непреодолими препятствия. „Липсата на здрава гледна точка със сигурност може да е знак, че трябва да калибрирате умствените си настройки“, обяснява Кер.

Целият ви живот се върти около работата

Ако цялата ви личност е обгърната от работа – толкова много, че сте забравили кой сте всъщност – тогава определено е време за почивка.

Можеш да мислиш само за работа

Когато прекарвате по-голямата част от свободното си време в мислене или разговори за работа, това може да е знак, че е време да преминете към режим на свободното време, отбелязва Кер.

Започвате да правите нездравословни неща, за да се справите със стреса

„Ако вземете чаша вино веднага щом се приберете от работа, преядете или забравите да тренирате, това означава, че е време да промениете нещата“, казва Кер.

Снимка 474188

Източник: iStock

Нямате време за активна почивка

„Вместо да бягате или да участвате в забавни дейности, всичко, което можете да направите, е да се свлечете на дивана, когато се приберете у дома, защото нивата на енергия са толкова ниски, че не получавате никакви ползи за здравето и уелнеса от свободното време“, казва специалистът.

Мечтаете за всичко друго, но не и за работа

„Когато откриете, че мечтаете все повече и повече да спечелите от лотарията или да си представяте почивка, докато работите, вместо да се фокусирате върху задачи или да се грижите за целите и благосъстоянието на компанията, е време да резервирате пътуване“, обобщава Кер.

Article source: https://money.bg/travel/litseto-vi-e-kato-pasportna-snimka-i-oshte-11-znaka-che-vreme-za-otpusk.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment