// you’re reading...

Проба

Биометан и зелен водород за фирмите в ТИЗ


Тракия икономическа зона ЕАД /ТИЗ/ и Ситигаз България започват стратегическо партньорство с цел намаляване на емисиите от CO2 и превръщането на индустриалния парк в напълно „зелен“. За това се договориха инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен директор на най-голямата икономическа зона в Източна Европа и д-р инж. Александър Кожухаров, председател на Съвета на директорите на Ситигаз България ЕАД по време на форума „Възможният преход на индустрията към нулеви емисии – нуждата от радикална промяна“.

ТИЗ и Ситигаз си партнират повече от 15 години в задоволяване на нуждите от природен газ на многобройните фирми, ситуирани в зоната, припомни инж. Панчев. Инж. Кожухаров конкретизира, че предстоящата програма предвижда постепенно въвеждане на биометан, който се произвежда по специална технология от биогаз и се подава в съществуващата газопроводна мрежа на Ситигаз България ЕАД. Вторият етап включва разработването и въвеждането първоначално на 10% зелен водород от възобновяем източник (получен чрез електролиза) в мрежите на Ситигаз, с тенденция за увеличаване количеството след разширяване на газопроводните мрежи и съобразяването им с новите условия за производството на водород.

Стратегическото партньорство между ТИЗ и Ситигаз бе буквално отговор на присъстващите фирми от зоната, които коментираха на форума, че една част от нуждите си от енергия те ще задоволят със собствени възобновяеми източници, но основната част очакват да е от оператор, подаващ „зелена“ енергия.

Инж. Хайко Шмидт, изпълнителен директор на DQS България, представи визията за предприятие с нулеви емисии, преминавайки през целия жизнен цикъл на продуктите и услугите – от доставка на суровини и енергия през технологиите на основното производство до обезвреждането на отпадъците. Дойчин Тодоров, старши консултант в INNO-CON и одитор в DQS България, посочи какви са начините за верифициране (сертифициране) на въглеродния отпечатък, както и възможности за подобряване на енергийната ефективност чрез въвеждане на системи за управление на енергията. Двамата международни експерти дадоха конкретни отговори на редица въпроси от аудиторията, продължиха обсъжданията с част от присъстващите и след форума.

Експерти от МС съветват фирмите да назначат „зелени“ служители с широко делегирани правомощия, за да успеят бързо да действат за адаптирането и смекчаването -  взаимно допълващи се стратегии, адресирани към повишените рискове, произтичащи от изменението на климата. Регулаторната рамка на ESG политиките (Environmental, Social and Governance, които политики реално са отговорът на бизнеса за постигане на глобалните цели на ООН) ще стане напълно вградена система в начина, по който предприятията работят в бъдеще, и ще включва всички участници на пазара. За да направи това, Европейската комисия обяви, че ще инвестира 1 трилион евро до 2030 г. Изчислено е също, че големите инвестиции в частния сектор ще възлизат на 2,5 трилиона евро през следващите 10 години.

 


Article source: http://www.economynews.bg/биометан-и-зелен-водород-за-фирмите-в-тиз-news104241.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

август 2022
П В С Ч П С Н
« юли    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв