// you’re reading...

Проба

Въпрос за $60 милиарда: Ще плати или не Русия "данък война"?

Нарастващите икономически щети за Украйна от продължаващата война принуждават САЩ и Европейския съюз да изпращат все повече и повече военна и хуманитарни помощи към обсадената страна, но също така и да търсят други източници на финансиране, включително от самата Русия.

След като САЩ обявиха 1,3 милиарда долара нова икономическа и военна помощ за Украйна в четвъртък, министърът на финансите на страната Джанет Йелън призна, че „това е само началото на това, което Украйна ще трябва да възстанови“.


Ще сключи ли Москва сделката на рублата?

Ще сключи ли Москва „сделката на рублата“?

Русия се кани да изккупи дела на Rеnаult в Lаdа Аutо Ноldіng

Освен военна помощ от 1 милиард евро за финансиране на нейната отбрана, ЕС вече предостави на Украйна около 600 милиона евро от нейния фонд за спешна макрофинансова помощ, за да подкрепи икономиката на страната.

Войната вече е причинила щети за повече от 60 милиарда долара

на сгради и инфраструктура, каза президентът на Световната банка Дейвид Малпас. А Международният валутен фонд (МВФ) в последната си прогноза за световната икономика заяви, че икономиката на Украйна ще се свие с 35 процента тази и следващата година.


Добрият, лошият и злият: Какви сценарии за изход от икономическата криза вижда Москва

„Добрият, лошият и злият“: Какви сценарии за изход от икономическата криза вижда Москва

Данните бяха счетени за прекалено оптимистични

Въпросът кой ще плати за възстановяването на Украйна от войната все повече се обръща към руската държава.

Данък върху войната

Джанет Йелън заяви, че търсенето на средства от самата Русия за възстановяване на Украйна „е нещо, което трябва да се преследва“.

Попитана по време на брифинг за потенциала за използване на замразени средства на руската централна банка за подкрепа на Украйна, Йелън каза: „Не бих искала да го правя с лека ръка“, добавяйки, че мярката трябва да бъде взета в консенсус със съюзниците и партньорите на САЩ .

Украинският президент Владимир Зеленски каза във виртуално обръщение към лидерите на МВФ и Световната банка, че е „необходим специален данък върху войната“. Той призова постъпленията от санкционирано имущество и резерви на централната банка да бъдат използвани за компенсиране на загубите на Украйна, припомня Euronews.

Той добави, че замразените руски активи „трябва да се използват за възстановяване на Украйна след войната, както и за заплащане на загубите, причинени на други нации“.


Печели ли Сърбия на гърба на украинската кръв: самолетните билети до Москва стигат €1200, а полетите са двойно повече

Печели ли Сърбия на гърба на „украинската кръв“: самолетните билети до Москва стигат €1200, а полетите са двойно повече

След натиск от Европа Air Serbia отново ще изпълнява „само“ по осем полета до Москва седмично

Призивите за използване на замразени средства на централната банка за възстановяване на Украйна нарастват с нарастването на човешките и финансовите разходи на войната. Освен това правителствата, които доброволно предоставят безвъзмездни средства и помощ за Украйна, трябва да се борят с нарастващата инфлация, която оказва влияние върху цените на храните и енергията в техните страни.

Оказва се обаче, че ликвидирането на замразените активи на централната банка на Русия, наред с другото санкционирано имущество, няма да бъде лесно и вероятно ще изисква сериозни законодателни промени.


Москва променя курса

Москва променя курса

Времевият диапазон за изчисляване на официалния обменен курс на долара спрямо рублата ще бъде разширен

Article source: https://money.bg/politics/vapros-za-usd60-miliarda-shte-plati-ili-ne-rusiya-danak-voyna.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

август 2022
П В С Ч П С Н
« юли    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв