// you’re reading...

Проба

Красимир Дачев: Няма как газът от САЩ да е по-евтин от руския

Бизнесът иска да има възможност да работи с по-евтини суровини, вкл. природен газ и слабо го интересува откъде точно идва газът. Това стана ясно от думите на бизнесмена Красимир Дачев в интервю в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия.

„Старите хора са казали: „Преди да развалиш един кладенец, изкопай нов“. Но не трябва да спираш тази тръбичка. Мен ме интересува да имам евтин газ. Много е смешно, когато политици започнат да правят бизнес. Те започват да го моделират и политизират. Това е недопустимо никъде по света“, коментира Дачев, който е зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Що се отнася до обявения внос на втечнен газ от САЩ през юли, според Дачев, не е възможно цената му за потребителите у нас да бъде по-ниска от тази на руския тръбен газ, особено като се имат предвид транспортните и други разходи.

По думите на Дачев, Министерството на енергетиката е в „клещи“ между Министерството на финансите и Народното събрание. „Така че те не са в състояние повече да финансират със субсидиите. През май ще бъде за последно“, подчерта Дачев.

Дачев коментира, че със скъпите енергоносители бизнесът се „обезкървява“ и става неконкурентноспособен на международните пазари. „Голямата бедност вече е дошла, икономиката е обезкървена. Когато обезкостиш нея – следват хората“, каза още бизнесменът.

Енергийни експерти пък коментираха днес, че едва ли е възможно на държавно ниво в САЩ да се договарят цени на втечнения газ, тъй като това зависи от частните компании, извършващи доставките с танкери.


Планът на ЕС за отказ от руския газ може да струва $214 милиарда повече от планираното

Планът на ЕС за отказ от руския газ може да струва $214 милиарда повече от планираното

Стратегията на Европейската комисия REPowerEU има за цел да намали вноса на руски газ на континента

Article source: https://money.bg/economics/krasimir-dachev-nyama-kak-gazat-ot-sasht-da-e-po-evtin-ot-ruskiya.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment