// you’re reading...

Проба

Видин: Сондажи за минерални извори


Във Видинска община стартира проектирането на нови сондажи на три находища на минерални извора. Днес в присъствието на журналисти кметът на Видин Цветан Ценков и инж. Цветан Йотов, управител на фирма „ПИКС – Петров и Сие“ СД, която е спечелила обявения от Община Видин търг, подписаха договор за проектирането на водовземни съоръжения за минерални води от находищата във Видин, селата Сланотрън и Градец.

Договорът е за изготвяне на проект и документация, оформяне на заявление за издаване на разрешително за водовземане от минералната вода, публична общинска собственост. При подписването на договора кметът д-р Ценков каза, че това ще даде огромен шанс Видин да се върне на картата на балнеолечебните центрове в България. Предстои да се сбъдне отдавнашната мечта на видинските граждани за възстановяване на минералните извори, допълни кметът. 

Той припомни, че с подписването на договора се изпълнява и поет от него ангажимент по време на организираната преди няколко месеца среща-дискусия, на която по инициатива на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и с подкрепата на видински народни представители, бяха очертани конкретните стъпки, необходими за разработване на находищата от минерална вода. 

Нашата огромна надежда е тези три извора да станат факт до края на мандата, отбеляза д-р Ценков. В последните 20 години много приказки са изговорени на тема минералните извори, но нищо по този въпрос реално не е направено. Видинският кмет изрази задоволство, че след година и половина усилена работа се стига до подписването на този договор. 

Инж. Цветан Йотов, управител на фирмата проектант, посочи, че предстои доста работа. Той поздрави общинското ръководство и администрацията за свършеното и даде за пример предварителните оценки на ресурсите и актуването на терените. Като предимства управителят на фирмата, която ще проектира сондажите, изтъкна и силното лоби, на което Видин може да разчита, както и огромната обществена подкрепа за възстановяването на минералните извори на територията на общината. 

Договорът влиза в сила от днес, срокът за проектиране е 32 календарни дни и стойността му е над 53 000 лв. без ДДС, уточни кметът на Видин.


Article source: http://www.economynews.bg/видин-сондажи-за-минерални-извори-news103783.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment