// you’re reading...

Проба

Кой е лидерът по активи сред банките?


След като през май месец „Банка ДСК“ окончателно приключи придобиването на „Сосиете Женерал Експресбанк“, обединената група успя да изпревари дългогодишния лидер на банкови пазар у нас „УниКредит Булбанк“ и да застане начело на сектора по размер на активите.

Към края на лятото обаче двете финансови институции изглежда отново са разменили позициите си. „УниКредит“ е успяла да увеличи активите си и така отново да се върне на първо място към края на август. Това твърдят от финансовата институция в официално съобщение.

„Активите на „УниКредит Булбанк“ достигнаха 23,4 милиарда лева в края на август. Така банката заема първо място по този показател в страната, сочат данните на БНБ“, се казва в него.

В съобщението се казва още, че банката е на първо място по размер на новоотпуснатите корпоративни кредити, както и по размер на фирмените депозити, които достигат 8,615 милиарда лева. От друга страна „Банка ДСК“ е водеща що се отнася до отпуснатите заеми и влоговете на домакинствата.

Към края на юни месец обединената група на „Банка ДСК“ имаше общи активи от 21,948 милиарда лева. Към същия период „УниКредит Булбанк“ беше зад нея с такива от 21,877 милиарда лева.

Според статистиката на БНБ към края на същия период общо кредитите на домакинствата в „Банка ДСК“ възлизат на 7,695 милиарда лева, като от тях жилищните са 3,268 милиарда лева, а потребителските – 5,250 милиарда лева. Заемите на нефинансовите предприятия възлизат на 4,607 милиарда лева.

От друга страна депозитите на домакинствата са в размер на 14,205 милиарда лева, а на бизнеса – 3,322 милиарда лева.

За същия период кредитният порфейл на „УниКредит Булбанк“ включва общо 2,563 милиарда лева кредити на домакинства, от които 2,312 милиарда лева жилищни, както и заеми на бизнеса в размер на 6,897 милиарда лева.

Влоговете на домакинствата в банката възлизат на 10,135 милиарда лева, а корпоративните такива са на стойност от 6,970 милиарда лева.

Източник: Money.bg

 


Article source: http://www.economynews.bg/кой-е-лидерът-по-активи-сред-банките-news96819.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment