// you’re reading...

Проба

Изследване: Започна втората вълна на съкращения

От самото начало на мерките срещу коронавируса много икономисти предупреждаваха, че мерките на властите във водещите икономики за компенсиране на новосъздадените безработни и задържането на заетостта няма да доведат до подобряване на ситуацията на пазара на труда. Ново изследване от САЩ показва и на практика тяхната неефективност.

След като броят на заразените от коронавирус започна отново да расте след края на април, властите в много щати спряха с мерките за размразяване на икономиката. Това създаде втора вълна на безработица на пазара на труда, при това дори и сред хората, които са били повторно назначени, показват данните на RIWI и Apert за пазара на труда между 23 юли и 1 август, предаде Zero Hedge.


Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

Според анализаторите, през този период 31% от новоназначените са били повторно съкратени от работа, а други 26% са били уведомени от работодателите си, че могат да бъдат освободени за втори път. Същевременно от 1 март досега 37% от изследваните лица, които не са били самонаети, са били уволнени поне веднъж.

Но втората вълна на безработица не съвпада точно с предполагаемата втора вълна на коронавируса. „Съкращенията на служителите се наблюдават в щати, в които няма ръст на броя на заразените“, посочват от институциите.

Те са изследвали почти 11 хил. души на възраст над 16 години, за да определят кои са преминали през повторно освобождаване и кои са в риск от такова.

„Най-важното заключение от анализа е, че не може да се очаква V-образно възстановяване през втората половина на годината, а администрацията на Тръмп и Конгреса ще трябва да похарчат още трилиони долари, за да избегнат срива на потреблението“, посочват от Zero Hedge. „Рецесията, в която се намираме, срина финансово 90% от по-бедните американци.“


Питър Шиф: Митът за V-образното възстановяване е оборен

Питър Шиф: Митът за V-образното възстановяване е оборен

Според него икономиката е много по-слаба, отколкото хората мислят, а действията на Фед водят по пътя към срива

Article source: https://money.bg/economics/izsledvane-zapochna-vtorata-valna-na-sakrashteniya.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв