// you’re reading...

Проба

Златото и доларът се качват: Страх и несигурност на пазарите

Цената на златото се покачва в понеделник заради нарастващите страхове около ситуацията с коронавируса. На този фон американският долар се повишава в сравнение с еврото, йената и лирата. Доларовият индекс е на положителна територия след максималния спад през юли, въпреки несигурността около перспективите за развитие на американската икономика.

Августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк днес сутринта поскъпват с 0,36%, или със 7,25 долара – до 1981,15 долара за тройунция. Септемврийските фючърси за сребро се повишиха с 1,19% до $ 24,503 за унция.

Броят на случаите на коронавирусна инфекция продължава да нараства, което представлява заплаха за глобалното икономическото развитие. Според последните данни от университета Джон Хопкинс, потвърдените случаи на инфекция с новия коронавирус в света е надхвърлят 18 милиона.

„Пазарните настроения се влошават. Нарастващият брой заразени е истински проблем за целия свят и е истинска подкрепа за цените на златото“, заяви Майкъл Маккарти, старши стратег в CMC Markets, чието мнение се цитира от Ройтерс.

Курсът на долара се колебае в положителна посока в понеделник сутринта на фона на продължаващата несигурност около перспективите за развитие на американската икономика, сочат данните от началото на валутната търговия.

Курсът на общата валута по отношение на американската спада до $1,1759 за евро спрямо предишното затваряне на $1,1774 долара за евро. Спрямо японската валута доларът също се покачва 105,92 йени от 105.88 йена при последното затваряне.

Еврото спрямо японската валута падна с 0,18% – до 124,52 йени срещу 124,75 йени в петък.

Британският фунт стерлинг се понижава с 0,17% спрямо долара до $1,3063 за паунд от $1,3085 за паунд в края на предишната търговия. Лирата сечели 0,04% спрямо общата валута, до 1,1113 евро за паунд срещу 1,1109 евро при закриването на търговията в петък.

Американският долар нараства с 0,29% спрямо австралийския долар.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се повиши с 0,12% в понеделник. През юли индексът падна с 4.4%, което е най-лошото му месечно изпълнение от септември 2010 г. В петък стойността му се увеличи с 0,4%.

Инвеститорите оценяват състоянието и перспективите на американската икономика на фона на разпространението на коронавируса. Допълнителни рискове за нейното развитие създава и фактът, че миналата седмица демократите отхвърлиха всички предложения на Белия дом за подкрепа на икономиката на САЩ на фона на коронавирусната пандемия.

Освен това миналата седмица стана известно, че американският БВП е спаднал през второто тримесечие с рекордните 32,9% на годишна база. Редица други статистически данни ще бъдат публикувани тази седмица, включително данни за безработицата в страната.

„Това, което хората отчаяно чакат, е добра новина по отношение на контрола върху коронавирусната инфекция,“ казва Стивън Джен, изпълнителен директор на Eurizon SLJ Capital Ltd. „Това е, според мен, най-важното нещо. Когато купуват или продават определена валута, търговците вземат предвид степента на контрол върху коронавируса, а не базовите фактори и стабилност на съответните икономики“, цитира експертът Bloomberg.

Article source: https://money.bg/finance/zlatoto-i-dolarat-se-kachvat-strah-i-nesigurnost-na-pazarite.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment