// you’re reading...

Проба

35-годишна история: Най-големите пикове и сривове на американския петрол от 1986-а насам

Блокирането на световната икономика през миналия месец в резултат на пандемията доведе до исторически срив на петрола. Цената на американския суров West Texas Intermediate (WTI) за първи път мина на негативна територия или иначе казано падна под 0 долара за барел.

Коронакризата удари тежко енергийният сектор, а основна причина са драматичния спад на цената беше рязкото свиване на търсенето – от 100 милиона барела до между 65 и 70 милиона барела. Другият фактор довел до срива е недостигът на достатъчно място за съхранение на вече добитият петрол.

В края на април цената на суровината се срина с 83,5% в рамките на една седмица, което беше най-големият подобен спад в историята или от 1986 година, когато започва да се води тази статистика.

От платформата HowMuch разглеждат останалите важни моменти в историята на WTI за последните близо 35 години. За целта те ползват данни от US Energy Information Administration, както още от порталите Investopedia и The Balance.


Най-лошият ден за американския петрол: Как цената му стана минус $37 за барел и се върна до $1,65

Как американският петрол се срина под $0, а сега се търгува по-евтино от бутилка Coca-Cola

Фючърсите на WTI паднаха с 300%, а след това поскъпнаха с $39

Данните сочат, че „най-черните“ седмици в историята на американския петрол са именно тези, през които се разрази коронакризата. Като изключим седмицата, приключила на 24 март, когато цента му падна с над 83% следващата най-ложа е тази, приключила на 13 март. Тогава американският петрол поевтиня с 28,92%, а пред следващата – с 25,32%.

Междувременно най-добрата седмица за американския петрол досега е била отново през тази година. Става въпрос за приключилата на 1 май. Тогава неговата цена се възстановява от острите спадове с над 373% нагоре.

Втората най-добра идва в началото на януари 2009 година, когато суровината поскъпва с 28,56%, следвана от първата седмица на август 1986 година, когато цената ѝ се изкачва с 27,77%.

И ако кажем, че на 21 април американският суров петрол записа най-ниската цена в историята си – до близо минус 38 долара за барел. От друга страна най-големият ѝ пик е в края на юни 2008 година. В разгара на световната финансова криза и на петролната криза WTI се изкачва до рекордните 142,99 долара за барел. По това време инвеститорите се отдръпват от финансовите пазари и влагат средствата си в суровини и други по-сигурни активи.

Снимка 480569

Източник: howmuch.net

Article source: https://money.bg/economics/35-godishna-istoriya-nay-golemite-pikove-i-srivove-na-amerikanskiya-petrol-ot-1986-a-nasam.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment