// you’re reading...

Проба

Започва изграждането на Baltic Pipe


Полските власти тръгват към изграждането на „Балтийски тръбопровод“ (Baltic Pipe), заяви президентът на страната Анджей Дуда. 

„Започва изграждането на „Балтийски тръбопровод“, тоест на прочутия газопровод, който ще премине от норвежкия шелф в Дания, а след това през Дания в Полша, до нашето крайбрежие“, каза той. Както подчерта полският лидер, самите строителни работи ще започнат през следващите дни, цитира го ТАСС.

„На 30 април компанията „Газ Систем“ (Gaz-System) – оператор на полската газопреносна система, подписа договор за изпълнение на този проект със „Сайпем Лимитид (Saipem Limited)*, информира Дуда, като заяви, че проектът е получил всички необходими разрешения.

„Този ​​проект е от голямо значение за икономиката на Европа, за енергийния суверенитет на ЕС“, каза президентът на Полша, като подчерта, че страната му ще може по-късно да транспортира газ, доставен по тази магистрала, по-специално до Украйна.

От своя страна ръководителят на Gaz-System Томаш Стемпен посочи, че цената на целия проект за „Балтийски газопровод“ е „над 1,5 милиарда евро“. „Договорът, който подписахме, е за около 280 милиона евро“, добави той.

„Балтийски тръбопровод“ е проект за газопровод, който трябва да свърже полетата на норвежкия шелф в Северно море с Полша през Дания. Проектът включва три фази: свързване на норвежката и датската газопреносни системи, разширяване на датската инфраструктура, както и изграждане на гасопреносната мрежа на „Балтийски тръбопровод“, която ще свърже Полша и Дания по дъното на Балтийско море, отбеляза ТАСС.

Планираният капацитет на газопровода е 10 милиарда кубически метра газ годишно. Властите в Полша възнамеряват да завършат строителството до 1 октомври 2022 г.

*Saipem S.p.A. (Società Anonima Italiana Perforazioni E Montaggi) е италианска компания в сферата на проучванията и добива за нефт и една от най-големите в света. До 2016 г. тя беше дъщерна компания на италианския петролен и газов гигант Eni, която все още запазва приблизително 30% от акциите на Saipem.


Article source: http://www.economynews.bg/започва-изграждането-на-baltic-pipe-news94571.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment