// you’re reading...

Проба

Коронавирусът "замрази" търсенето на злато в Китай

Пандемията от коронавирус „замрази“ най-големият пазар за злато, сривайки търсенето във време, в което инвеститорите навсякъде другаде по света залагат на скъпоценния метал като сигурен актив.

Китай е най-големият купувач на златни кюлчета, монети и бижута, но спирането на икономика номер 2 в света при разпространението на вируса остави моловете празни. Това поставя индустрията пред дълъг път на възстановяване, въпреки че властите в Пекин се опитват да върнат потреблението в страната и икономическата активност към нормалното.

Затрудненията на китайския пазар са като насрещен вятър за покачващите се цени на метала, който през миналия месец стигна 1700 долара за тройунция – стойност, невиждана от седем години насам.

Традиционно смятаното за „убежище“ за инвестиции, златото ще трябва да се справи и с по-слабо търсене на дребно в Индия, Европа и САЩ, както и с изненадващото решение Централната банка на Русия да спре запълването на резерва си.

Все пак най-голямото главоболие остава Китай, като страната е допринесла за около една пета от общото търсене на злато през миналата година с обем от 4,356 тона, показват данните на Световния съвет по златото. През първите два месеца на годината продажбите на злато, сребро и бижута в азиатската държава са се свили с 41%.

„Вътрешното търсене на метала ще се възстановява с много бавни темпове“, смята Зан Йонтао, който е главен изпълнителен директор на China Gold Association.

Article source: https://money.bg/macro/koronavirusat-zamrazi-tarseneto-na-zlato-v-kitay.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment