// you’re reading...

Проба

HP купува свои акции за $16 милиарда, за да отблъсне Xerox

HP Inc. ще изкупи обратно акции за $15 милиарда, като ще похарчи още $8 милиарда през тази година, за да контрира опита на Xerox Holdings Corp. за враждебно придобиване, пише The Wall Street Journal.

Според калифорнийската HP предложението на Xerox не оценява правилно компанията и ще създаде „безотговорна капиталова структура“. В същото време плановете за спестяване на разходи и за повишаване на продуктивността не са реални. Но HP все пак оставя вратата отворена за евентуална комбинация.

Главният изпълнителен директор Енрике Лорес заяви пред анализатори, че компанията не се концентрира върху това кой кого ще купи, а основният проблем е „бъдещата капиталова структура да има смисъл за бизнеса“.

HP съобщи, че ще върне $16 милиарда на инвеститорите в рамките на следващите три години, след като отчете резултатите за първите три месеца и повиши прогнозата си за печалбата през настоящата година. Акциите се покачиха с 4%.

Xerox прави опити да придобие HP през последните месеци. Битката стана по-ожесточена, когато HP нарече подобрената оферта на Xerox „твърде ниска“ и изрази съмнение, че компанията ще намери средства, за да я изпълни. Самата Xerox заплаши с враждебно придобиване, в рамките на което да смени борда на директорите на HP, които да одобрят предложението. Според HP двигател на процеса е активистът инвеститор Карл Икан, който притежава 4,3% в HP и 11% в Xerox.

За тримесечието до края на 31 януари HP отчита 16% спад на печалбата до $678 милиона. Нетните приходи намаляват до $14,62 милиарда от $14,71 милиарда предходното тримесечие.

Article source: https://money.bg/business/hp-kupuva-svoi-aktsii-za-usd16-miliarda-za-da-otblasne-xerox.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment