// you’re reading...

Проба

Еврото е най-евтино спрямо долара от близо три години насам

В началото на валутната търговия в петък американският долар се покачва спрямо еврото до максимум повече от близо три години на фона на нова вълна от страхове за разпространението на нов тип коронавирус в Китай. Йената поскъпва по отношение на повечето валути, подкрепеа от търсенето на по-безопасни активи.

Според експерти икономическото въздействие на епидемията в Съединените щати ще бъде по-малко значително в сравнение с европейските страни, което увеличава привлекателността на американските активи, съобщава CNBC.

„Европа и в частност Германия имат много силни търговски връзки с азиатските пазари, по-специално с Китай“, казва Мазен Иса, старши валутен анализатор в TD Securities.

Еврото продължава да е на многогодишните ниски нива спрямо долара и швейцарския франк в очакване публикуването на ключов блок от икономически данни за еврозоната по-късно в петък.

Общата валута днес сутринта се понижава спрямо американската до $1,0839 за евро от $ 1,0841 за евро в края на предишната сесия. По-рано в хода на търговията еврото падна до 1,0835 долара, което е най-ниското ниво от април 2017 година.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската спада до 118,96 йени за евро спрямо 119,06 йени в четвъртък

Доларът днес се търгува по 109,77 йени срещу 109,82 йени при закриване на сесията вчера.

Паундът леко нараства. Стана известно, че новият министър на финансите на Великобритания ще бъде главният секретар на Министерството на финансите Риши Сунак, който ще замени подадения оставка Саджид Джавид.

Фунтът стерлинг днес поскъпва спрямо долара до $1,3049 за паунд срещу $1,3046 за паунд предходния работен ден и по отношение на общата валута до 1,2041 евро за паунд от 1,2034 евро за паунд в четвъртък.

Цената на златото в петък сутринта леко спада като част от корекцията, след като в четвъртък се повиши заради страховете около коронавируса, сочат данните от петъчната търговия.

Априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк поевтиняват с $0,55, до $ 1578,25 за тройунция, а мартенските контракти за среброто сребро – с 0,08%, до $ 17.633 за унция.

Article source: https://money.bg/finance/evroto-e-nay-evtino-spryamo-dolara-ot-blizo-tri-godini-nasam.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment