// you’re reading...

Проба

Брюксел създаде алтернатива на СТО без Тръмп. Но ходът крие рискове

Решението на Европейския съюз да създаде паралелен на Световната търговска организация орган е най-ясният досега знак, че тази Европейска комисия ще показва повече мускули по геополитически въпроси. Рисковете обаче са значителни, пише Politico.

Една от причините за създаването на нова търговска организация е самият президент на САЩ Доналд Тръмп. Страната блокира назначаването на нови съдии в апелативния съвет към Световната търговска организация, което блокира дейността му. Това е най-високопоставения панел по търговските въпроси.

Без действащ панел, който да разрешава въпросите между отделните държави, страните от СТО се опасяват, че светът ще се върне с десетилетия назад, когато търговските проблеми се решаваха по закона на джунглата: най-силният печели.

За да избегнат подобен сценарий, те създадоха паралелен съд – без САЩ. В него влиза ЕС и още 16 държави, сред които Китай и Бразилия. Еврокомисарят по търговията Фил Хоган подчерта, че това е временно решение, като Брюксел ще продължи да полага усилия за разрешаване на проблема в СТО.

Ходът поставя от едната страна на спора ЕС и Китай. В същото време САЩ обясняват блокирането на съда с желанието за пренаписване на правилата, по който работи той. Вашингтон многократно са посочвали, че той се държи твърде меко към Китай и държавния капитализъм в Поднебесната империя.

Създават се и други рискове, включително изолирането на САЩ. Към момента също така не е ясно как новата система ще се справя с диспутите, по които Вашингтон е страна, тъй като Щатите не са и няма да бъдат обвързани от решенията на новия съд.

Например, редица търговски експерти, включително и Комисията, вярват, че САЩ и Китай са нарушили правилата на Световната търговска организация с първата фаза на търговската си сделка, според която Пекин ще трябва да купува определено количество американски продукти, вместо да остави това на пазарните сили.

Article source: https://money.bg/politics/bryuksel-sazdade-alternativa-na-sto-bez-tramp-no-hodat-krie-riskove.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment