// you’re reading...

Проба

Какви сиви лебеди в икономиката ни очакват през новата година?

Сивият лебед е много значително събитие, което обаче е малко вероятно да се случи. Като такъв, те са братовчеди на черните лебеди – определение, дадено от Насим Никълъс Талеб на изключително редки събития, които са невъзможни за прогнозиране.

Догодина е възможно да настъпят различни събития, които попадат в класификацията на сиви лебеди. Това е селекцията на macrohive.com, цитирана от Zero Hedge:

  1. САЩ въвежда капиталови контроли

Посоките, в които се движат капиталите, може да се превърнат в следващия значим проблем. А след като през последните години сме свидетели на национализъм по отношение на стоките, защо властите да се ограничават единствено до тях, пишат анализаторите от macrohive.com.

Все пак президента Тръмп вече подписа Закона за модернизация на оценката на риска от чуждестранните инвестиции, който дава Комитета за чуждестранни инвестиции огромни правомощия що се отнася до инвестирането на външни бизнеси в американски компании. „Например сега регулаторът може да спира определени транзакции за недвижими имоти и дори придобивания на миноритарни дялове в компаниите.“

Но от тук нататък може регулациите само да се затягат. Освен това властите в САЩ имат възможността да свалят китайските компании от местните фондови борси и дори съветниците на Тръмп препоръчват подобни действия, които на практика биха се превърнали в капиталов контрол.

Ефекти върху пазара: Акциите на китайските компании се сриват; пазарът на рисков капитал в САЩ се свива.

  1. Банките спират да работят чрез дълги банкови ваканции

Анализаторите от сайта припомнят далечната 1933 г., когато всички банкови транзакции са спрени от президента Рузвелт в опит да спре фалитите във финансовия сектор. През март тази година те затварят врати за седмица. А щом може подобна мярка да бъде взета за такъв период от време, защо не за по-дълго?

До „нуждата“ от подобно действие могат да доведат много феномени – неочаквана динамика в инфлацията, нуждата от ликвидност от страна на банките, фалитите по кредитите и други.

Ефекти върху пазара: Масови фалити на компаниите, които нямат достъп до евтиното банково кредитиране; банкови паники и банкрути (ако те не бъдат спасени от Федералния резерв); крах на пазарите; унищожаване на депозитите, които са били отпуснати под формата на кредити в системата на банкиране с частичен резерв.

  1. Ръст на инфлацията в еврозоната

Съвсем възможно е влиянието на зелените в Германия да нарасне дотолкова, че те да получат възможност да определят политиките на страната през 2020 г. Ако това се случи, може да се очаква драстичен ръст на правителствения бюджет за всевъзможни политики, които да доведат до бюджетни дефицити.

Ако Германия развърже кесията е почти сигурно, че целият южен пояс от държави в Европа ще направи същото. Така средният бюджетен дефицит в еврозоната може да се изстреля до над 3% от БВП спрямо по-малко от 1% от БВП през тази година.

Освен това стачките, които се наблюдаваха в много държави и икономически сектори през тази година, вероятно ще станат още по-масови, защото всеки ще иска парче от пая. Представителите на някои отрасли, например на транспорта, имат много големи предимства при преговорите с властите, така че административното увеличаване на заплатите не е изключено.

Същевременно Европейската централна банка продължава да инжектира огромни количества в икономиката, особено във финансовия сектор. Резултатът от тези феномени рано или късно ще е повишаването на инфлацията, дори и измерена чрез индекса на потребителските цени. Това може да доведе до обезценяване на еврото спрямо долара и относително покачване на външната търговия.

Ефекти върху пазарите: Понижаване на покупателната способност за европейците и на стандарта на живот; загуба на конкурентоспособност за местните компании; ниски стимули за спестяване, т.е. унищожаване на възможността за инвестиции в бъдеще.

  1. Япония се намесва на форекс пазарите

След няколко пакета за стимулиране на икономиката и предвид безспирните опита на централната банка да върне растежа през последните години, които доведоха единствено до подриване на стандарта на живот в страната, Япония се превръща в икономически виц. Но властите определено имат желание да действат.

Те тъкмо обявиха трети пакет за спасяване на стагниращата икономика от 290 млрд. долара, въведоха данък върху продажбите и продължават да инжектират юани в икономиката. Така че следващият ход спокойно би могъл да бъде контрол върху валутата или девалвация. Отново.

За последен път страната направи това преди осем години. Това е възможно да повиши износа, но ще има много тежки последици върху местната икономика.

Ефекти върху пазарите: Допълнително обедняване на японците и понижаване на стандарта на живот, най-вече за пенсионерите и хората с фиксирани доходи; забавяне на икономиката; загуба на конкурентоспособност на компаниите, които зависят от вносни продукти; спад на потреблението и на производството.

  1. Apple купува Disney

Приходите на Apple напоследък стагнират поради огромната зависимост от продажбите на флагмана iPhone, които се забавят. Неслучайно компанията се опитва да диверсифицира източниците си на приходи с инвестирането в различни странични услуги, включително и в собствена видеоплатформа – Apple TV.

Но тя е изправена пред различни заплахи като сериозната конкуренция в стрийминг платформите. „Затова, макар че Apple по принцип избягва придобиванията, е възможно през 2020 г. те да изгубят търпение и да поемат по друг път. А каква по-добра цел от Disney?“

Apple разполага с 200 млрд. долара в брой, които ще са почти достатъчни за финансирането на самата сделка. А с нея гигантът ще получи на тепсия огромно портфолио от имена и нов вход за достъп в колосалния китайски пазар.

Ефекти върху пазарите: Поскъпване на акциите на Disney и Apple; консолидиране на все повече пазарна сила във втората компания.

  1. Федералният резерв елиминира банките като посредници чрез криптодолар

През последните 30 години финансовият сектор в САЩ нарасна драматично, но днес, предвид например рязкото изстрелване на репо лихвите през октомври, се вижда, че кредитните канали имат сериозни проблеми. Вероятно следващата криза ще подтикне Федералния резерв да започне да финансира всички отрасли на икономиката, включително и чрез дигитален долар или криптодолар.

Това ще избегне преминаването на средствата през банковия сектор в ролята му на посредник, което ще окаже допълнителен сериозен натиск върху представянето на банките в страната. Много от тях вече изпитват трудности, а някои от най-големите европейски финансови институции обявиха в хода на 2019 г., че ще извършат сериозни съкращения на служителите си.

Ефекти върху пазарите: Банкови фалити и хиперинфлация в дългосрочен план

  1. Tesla си партнира с Hyundai

2019 г. беше тежка за автомобилния отрасъл и повечето компании отчетоха спад на продажбите. Един от най-големите губещи е Hyundai, чиято пазарна оценка се срина. Затова може да му се наложи да намери партньор. Същото важи и за закъсалата (въпреки новооткрития завод в Китай и обявения такъв край Берлин) Tesla. Затова партньорство между двете може би не изглежда като толкова невероятна идея.

Ефекти върху пазарите: Акциите на двете компании поскъпват в краткосрочен план

  1. Атаки с дронове срещу обекти на САЩ в Близкия изток

Напоследък бойците в Близкия изток разполагат с все по-съвременни технологии, включително и с дронове. Това се видя от атаките срещу петролните мощности на Саудитска Арабия. Пробивът и заплахата той да се повтори може да доведат до необходимостта САЩ фундаментално да преосмислят стратегията си в региона, а страните в него – от нуждата от увеличаване на инвестициите в отбранителна инфраструктура.

Ефекти върху пазарите: Увеличаване на цената на петрола и на военните разходи на САЩ

  1. Виртуалната реалност удря транспортния отрасъл

Виртуалната реалност вече дава възможност да видим едно място в триизмерен облик, без изобщо да ходим до него. С все по-достъпните средства за виртуална реалност, може би хората ще започнат да пътуват още по-малко, особено до много отдалечени точки по света. Но не само до тях – вече можем да гледаме триизмерен концерт в хола си например.

Ефекти върху пазарите: Спад на приходите на транспортните и автомобилните компании

Article source: https://money.bg/economics/kakvi-sivi-lebedi-v-ikonomikata-ni-ochakvat-prez-novata-godina.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment