// you’re reading...

Проба

Ниски лихви по депозитите? Ето какви са алтернативите

Наближава края на още една ужасна за всички депозанти година, ако погледнем към нивата на лихвите. И най-вероятно повече от тях ще са разочаровани, виждайки крайния резултат по депозитите им в края на 2019-та година, предвид на рекордните по размер средства държани в този род инвестиционна алтернатива. А най-лошото в случая е, че предвид на състоянието на депозитния пазар и перспективите пред лихвите в еврозоната, едва ли следващата година ще е много по-различна от настоящата.

Общият размер на депозитите е 79.264 млрд. лева към края на септември, по данни на БНБ, или повишение със 7.6% на годишна база, при 6.4% годишен ръст в края на юни 2019 година. В края на септември 2019 г. спрямо края на предходното тримесечие броят на депозитите намалява с 0.2%, но размерът им се увеличава с 3.9%.

Да, повечето финансови експерти ще ви посъветват да не държите средствата си в депозити предвид на минималните лихви плащани по тях в рамките на около 1% по най-добрите предложения, както и годишен темп на инфлация от около 3%. И в това до голяма степен има логика, защото заради ръста на потребителските цени, Вашите средства на практика ще се обезценяват.

Това, което експертите няма да направят обаче, е да ви посъветват в какво точно да държите спестяванията си. Най-вероятно ще чуете цитиране на статистически данни, как финансовите пазари са били по-добра инвестиционна алтернатива от депозитите в исторически план и най-добрата алтернатива за вашите спестявания. Те са били и най-добрия защитник срещу инфлация. Да, но ключово тук е „били“. А спестителите се интересуват от бъдеща доходност, а не от минала. Вярно е, че щатските индекси отбелязаха ръст от над 20% през тази година и са при нови рекорди. Но за всички, които са изтървали този ръст, стоейки в депозити, това е просто нещо от миналото. Кой може да ви гарантира, че ръстът на пазарите ще продължи до нови рекорди и няма да видим корекция, след най-дългото рали в историята. Инвеститорите трябва да знаят, че пазарите са циклични, а посоката им не е само една.

В противовес на представянето на международните пазари, можем да посочим родния капиталов пазар, който с представянето си от началото на годината е в топ пет на най-зле представящите се пазари В СВЕТА! Отново припомням, че инвеститорите се интересуват обаче от бъдещата доходност.

Не забравяйте,традиционно индивидуалните инвеститори са тези, в които остава „горещия картоф“ по време на пазарни върхове. Последните са тези, които се включват в крайната вълна на ръст и най-вероятно по време на рекорди за индексите, когато медийният шум е и най-голям.

Спомнете си само за ситуацията на БФБ през 2007-ма година, когато най-много индивидуални инвеститори се включиха на пазара точно при рекордните нива на SOFIX и последвалия крах от над 80% за година. Или пък по-пресния пример за биткойна – от 2017-та година. Най-големият интерес към дигиталната валута бе точно когато тя се търгуваше на нива около 20 000 долара. Отново последва срив от над 80% за година.

Сега няма да давам съвети в какво да държите спестяванията си, а ще обобщя някои очаквания на експерти, въз основа на които вие сами можете да си правите преценки.

Алтернативни активи

Когато един човек, притежаващ между 5-10 хиляди лева, реши да направи свой индивидуален инвестиционен портфейл, колко може да го диверсифицира. Не само транзакционните разходи, а и степента на диверсификацията на портфейла влияят върху резултатите. По-добрият вариант е да се инвестира в колективна инвестиционна схема. Регулярните инвестиции в дългосрочни стратегии е добро решение и има предимства. Такъв начина на инвестиране вече има спестовен елемент. При високи пазари придобива дялове на по-висока цена, а в обратния случай – на по-ниска. В крайна сметка обаче средно-притеглена цена е по-ниска. Над 90% от населението в САЩ и Европа използват този продукт за личните си финанси. Има спестовен елемент и регулярната инвестиция избягва възможността да уцелите възможно най-лошия момент„, според Наталия Петрова, ръководител на „Конкорд Асет Мениджмънт“, направила своя коментар по време на форума „Силата на инвестициите. Експерти говорят за пазарите“, организиран от Infostock.bg.

Може би е добре да помислите част от спестяванията ви да са в алтернативни инвестиции. И веднага се сещам за няколко такива.

Една от тези алтернативни инвестиции са благородните метали, които са един от малкото финансови активи със склонност за добро представяне по време на криза, или забавяне на икономиката (поне в половината от случаите при рецесия).

Ако аз имах 10 000 било то евро, долари, или друга валута, бих си купила 3 или 4 скъпи антични златни монети на някой голям аукцион от известна аукционна къща в Швейцария или във Великобритания.“, коментира д-р Валентина Григорова-Генчева – директор „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка по време на същия инвестиционен форум.

Говорейки за алтернативни инвестиции се сещам веднага и за недвижимите имоти. Тук българите ще се зарадват. Защото традиционно те обичат недвижимите имоти. Ще трябва обаче малко да се потрудите и да откриете добри инвестиционни възможности, особено след силното поскъпване на имотите през последните три-четири години. А защо не да се облагодетелствате от новите технологични възможности за частично инвестиране в проекти, или пък да погледнете към земеделската земя – „не я произвеждат вече“, както е казал Марк Твен.

Добрата новина: имотите се представят добре, както в моменти на икономически бум, така и по време на криза. Пазарът на жилища в САЩ е добър пример за това. Той се е представял по-добре от фондовия пазар през всички рецесии, с изключение на 2008-ма година, според статистика на Jeffеries. Индексът на цените на жилищата в САЩ се е повишавал средно със 7.4% през годината преди рецесията, а цените са нараснали средно с 2.7% от началото на рецесията до края, сочи още статистиката.

Освен по време на кризата от 2008-ма година, цените на жилищата продължават да се повишават дори и в рецесиите, вероятно поради понижението в лихвените проценти. По-голямата част от хората запазват работните си места, а формирането на нови домакинства продължава„, коментира Томас Дж. Торнтън от Jeffеries.

Кредитната криза с ипотечните кредити доведе до последната рецесия през 2008 г., но оттогава жилищният пазар се отличава с по-добри стандарти за кредитиране. По-ниските дългосрочни лихвени проценти също повишиха търсенето на жилища.

Има, разбира се и други алтернативни инвестиции. И пример за това е един от малкото фондове за частен капитал в България. Ето какво каза един от основателите на фонда по време на форума „Силата на инвестициите“.

В какво да инвестираме? Всичко друго, но не и банкови депозити. Ние сме лица, управляващи алтернативни инвестиционни фондове. Над 10 400 български предприятия регистрират ръст от 20% на приходите и оперативната си печалба. Това са малки и средни растящи предприятия, които са една чудесна възможност. На българския пазара има добри девидентни акции, които носят добра доходност. Нормално е да се инвестира в тях при наличието на добра селекция, методичност и качество на работа. Посредниците трябва да бъдат проактивната страна и да предлага инструменти и възможности, маркетирани за населението„, обясни Виктор Манев, съосновател и партньор в ИМПЕТУС Капитал – управител на алтернативни инвестиционни фондове (ЛУАИФ).

Българските акции – някаква алтернатива за част от спестяванията на депозантите?

Ако очаквате рецесия, или забавяне на световната икономика, то може би е добре да инвестирате в активи, които се търгуват при цени, сякаш вече са в рецесия, въпреки че такава все още няма. Тоест в активи, чиито спад е изпреварващ събитията.

И българските акции, за добро, или за лошо – са именно такъв клас. От началото на годината до момента, индексът на сините чипове SOFIX е четвъртият най-понижаващ се индекс в света, със загуба от около 10%, въпреки че икономиката ни все още не е в рецесия.

Нещо повече, на БФБ наблюдаваме така нареченото „загубено десетилетие“, или минимална доходност за инвеститорите през последните 10 години. При SOFIX е налице най-дългата в историята му корекция, в среда на рекорди за международните пазари. Индексът ни е загубил малко над 20% от върха си и вече е официално в „мечи пазар“. Ликвидността е паднала до „нула“ и т.н.

И докато това звучи, като лоши новини, инвеститорите по-скоро трябва да се радват и да ги приветстват. Защото – след смъртоносно пресичане, следва „златно“. Защото след корекции от над 20%, в исторически план са следвали ръстове от над 70% през следващата една година. Защото след „замръзване“ на обемите пазарът е показвал, че е достигал до дъно и е следвала промяна на тренда. Защото финансовите оценки на родните компании са доста по-близки до нормалните и най-вече защото откриваме няколко добри дивидентни компании, с дивидентна доходност от над 4% и добри перспективи за нормален годишен доход, в среда на рекордно ниски лихви по депозитите.

Но внимавайте, тук трябва да имате няколко наум. Първото – включва голямата неликвидност на пазара и не особено голямото му удобство за паркиране на големи по размер капитали.

Второ наум – трябва да се разчита само на местни индивидуални и институционални играчи, защото международните са отписали пазара ни. И трето – не е ясно, кога ще приключи негативния период за пазара ни и как потенциална международна рецесия би го засегнала.

Колкото и да са малко, на БФБ има компании със слаба волатилност, с добър мениджмънт и висока дивидентна доходност. Има и индексен фонд базиран върху SOFIX, който решава проблема сами да се опитвате да подбирате компаниите (макар и срещу доста по-висока комисиона, спрямо индексните фондове на развитите, пазари, но това е нормално, предвид на състоянието на пазара ни).

Следващата опция на депозитите е… депозити

Това на пръв прочит звучи безсмислено. Много експерти биха казали да изберете облигации. Това, което е притеснително при облигациите обаче, е големият брой уважавани инвеститори и експерти, които говорят за „Балон при облигациите“ и не виждат смисъл да се поемат рискове в този инструмент, който далеч не е толкова сигурен, колкото депозитите и с особено голям потенциал за капиталова доходност, предвид на очакванията за забавяне на световната икономика.

За щастие на депозантите, те все още се радват на някакви минимални положителни лихви, които макар да не са достатъчни, за да компенсират въздействието на инфлацията у нас, могат да се окажат добра защита срещу потенциален спад за финансовите пазари и в среда на рекордна обвързаност между различните класове активи.

И в случая говорим за временно скриване от бурята, а не за доживотно държане на средствата в депозити. И дори тези 2% загуба на покупателна способност (разликата между инфлацията и лихвите по депозити за следващата година), могат да са цвете, в сравнение с това, което би могло да се случи на международните, или на облигационните пазари.

На международните пазари

Разбира се, никой не бива да изключва международните пазари, като опция. Но тук спестителите ще трябва да са преминали едно нива по-нагоре в инвестиционните си възприятия и да инвестират по два начина.

Първи начин – подобно на БФБ да търсят активи, които се търгуват все едно са вече в рецесия, тоест взели са си основната част от спада, дори и да видим рецесия. Второ – да „продават на късо“ активи, ако очакват забавяне на икономическия ръст и през следващата година, или дори рецесия. А последното може да е доста сложно за възприемане от обикновените хора.

Защо експертите не препоръчват да се скъсяват активи? Много просто… Защото в дългосрочен план пазарът върви нагоре. Освен това, в момента сме при рекордни стойности за много от международните пазари. Скъсяването противоречи на тренда и на едно от основните правила в инвестирането – „Трендът е твой приятел“. И докато потенциалът за ръст на един актив е неограничен, то загубата му може да е в рамките само на до 100%. Още по-малък става потенциала за понижение, ако става въпрос за индекси, или акции подплатени с голяма история, фундамент и стабилно финансово състояние.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари

Article source: https://money.bg/finance/niski-lihvi-po-depozitite-eto-kakvi-sa-alternativite.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment