// you’re reading...

Проба

Най-голямата банка в Италия иска да е по-малко италианска

Главният изпълнителен директор на UniCredit има план за покачването на спадащата цена на акциите на банката: да я направи по-малко италианска, пише Reuters.

Най-голямата банка в Италия обмисля възможността да се дистанцира от стагниращата икономика на страната, като постави някои от най-скъпите си активи под един покрив в Германия, казват източници на агенцията.

Жан Пиер Мустие ще представи на 3 декември, като част от новия си бизнес план, схема, в рамките на която ще създаде субхолдингова компания в Германия, в която дом ще намерят чуждестранните операции на банката.

Премествайки активите си от Германия, Австрия, Източна Европа и Турция далеч от Италия, UniCredit ще намали свързаността си с Италия – и идващия с нея кредитен рейтинг – и да направи финансирането им по-евтино.

Французинът Мустие, който застана начало на банката през юли 2016 г., за да съживи тогава слабо капитализираната миланска банка, продаде бизнеси, намали работни места и затвори клонове, за да подсили баланса на UniCredit. По-рано т.г. банката обмисляше и покупката на германския конкурент Commerzbank.


Чистата печалба на UniCredit расте 1,5 пъти за полугодието

Чистата печалба на UniCredit расте 1,5 пъти за полугодието

Общите приходи спадат с 3,4% – до 9,289 милиарда евро

Но UniCredit, която описва себе си като „паневропейска“, работи в 14 държави и получава малко над половината си приходи от пазарите извън Италия. Все пак обаче повечето инвеститори мислят за нея като за рискова италианска институция.

Новият план ясно показва, че Мустие вярва, че италианската икономика тегли надолу цената на акциите на UniCredit и създава риск за следващо повишение на разходите за финансиране, ако икономическата прогноза се влоши.

„Кой може да каже със сигурност, че италианският дълг няма да бъде свален до „боклук“? Банката трябва да бъде готова за такава възможност“, казва един от източниците. И припомня, че към момента рейтингът на Moody“s за третата най-голяма икономика в еврозоната – натоварена с второто най-голямо съотношение на дълг към БВП в блока – е на най-ниското инвестиционно ниво.

Италианските банки, които се борят с високи нива на лоши кредити, закъсала икономика и политическа нестабилност – традиционно биват определяни за прокси на суверенния дълг на страната, тъй като притежават огромно количество правителствени облигации.

UniCredit се търгува на 0,5 пъти балансовата си стойност, сред най-ниските в индустрията, макар че има по-добра възвръщаемост на капитала. Акциите ѝ поевтиняха с 30 процента от април на миналата година.

Някои други италиански компании с големи чуждестранни операции, включително производителят на автомобили Fiat Chrysler, вече преместиха или са в процес на преместване на централите им в Холандия. Мустие многократно е казвал, че централата на банката ще остане в Милано, но от май той намалява значително експозицията към Италия, като продаде дял в брокера FinecoBank и съобщи, че ще намали портфолиото си от италиански облигации, което тогава бе на стойност €55 милиарда.

Банката обмисля и съкращаването на 10 000 работни места, или около 10% от всички служители, почти всички от които в Италия.


UniCredit иска клиентите с депозити над €100 000 да си плащат, за да съхранява парите им

UniCredit иска клиентите с депозити над €100 000 да си плащат, за да съхранява парите им

Италианската банка въвежда отрицателни лихви върху тези влогове от 2020-а

Article source: https://money.bg/finance/nay-golyamata-banka-v-italiya-iska-da-e-po-malko-italianska.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment