// you’re reading...

Проба

Работодатели ще наемат повече хора

Българските работодатели очакват темпът на наемане да започне да се подобрява постепенно в сравнение с предишното тримесечие, показват резултатите от обзорното изследване на Manpower за заетостта, публикувано днес. Нетният обзор за България от +8% се подобрява с 4 процентни пункта в сравнение с първото тримесечие на 2012 г., но същевременно намалява със 7 процентни пункта, съотнесен към същия период на миналата година. От общо 751 работодатели, които са взели участие в проучването, близо един от 5 посочва, че ще наема персонал за периода април-юни.
“Добрата новина е, че за шесто поредно тримесечие, българските работодатели продължават да отчитат намерения за увеличаване на работната си сила през идните месеци. Лошата новина е, че в следствие на повишените критерии и изисквания на компаниите в процеса на подбор, е изключително трудно да се намери подходящия кандидат и много обявени позиции остават незаети поради разминаването в търсени и предлагани умения. В същото време, огромен брой кандидати подават автобиографии за позиции, за които смятат, че са подходящи”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. Разбира се, има работодатели, които казват, че ще намаляват персонала в идните месеци, но техният процент се запазва стабилен на ниво от 10% както за предстоящото, така и за предходното тримесечие и миналата година,” Това би могло да означава, че бизнес климатът се стабилизира, и че работодателите започват да се чувстват малко по-уверени в перспективите за бъдещето.”
“Все пак, въпреки предпазливо оптимистичните планове за наемане сред българските работодатели, очевидно се наблюдава разминаване между търсените и предлаганите умения; кандидатстващите за работа не винаги съумяват да преценят точно дали тяхната квалификация отговаря на изискванията на работодателите, особено когато сами търсят работа, а не чрез HR агенция” допълва г-жа Василева. “В опита си да запълни част от тези разминавания, от Министерство на образованието и науката наскоро обявиха проект на стойност 96 млн. евро, целящ да заздрави и синхронизира връзката между учебните програми и действителните знания, които работодателите търсят. Програмата ще предостави на близо 73,000 студенти възможност за близко взаимодействие с компании от България, за да натрупат така необходимите бизнес умения.”
Работодатели от всичките пет анкетирани региона в България отчитат позитивни намерения за наемане.

 


Article source: http://www.economynews.bg/работодатели-ще-наемат-повече-хора-news31652.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Валутни курсове

 AUD =  1.10599 лв
 CAD =  1.27093 лв
 GBP =  2.19583 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.76137 лв