// you’re reading...

Проба

Фирми:Нови мощности в ТИЗ, спира Farmhopping


Първата българска онлайн платформа за фермерски продукти Farmhopping прекратява дейността си след пет години работа. Причините са основно финансови – малкият български пазар не успява да осигури достатъчно средства за нужните инвестиции в тази иновативна ниша. Физическият магазин на компанията на столичната улица „Витоша“ обаче все пак ще продължи да работи.Farmhopping функционираше като онлайн фермерски пазар. Компанията е създадена през 2012 г., но реално функционира от пролетта на 2014 г. Съдружници и вложители са група български и чуждестранни физически и юридически лица, сред които и фондът за рискови инвестиции Eleven, фондът „ВТ Инвестмънтс“ на един от създателите на „Телерик“ Васил Терзиев и компанията „2625 Кепитъл“ на друг от съоснователите на „Телерик“ – Светозар Георгиев. Тя действаше като посредник между производители и потребители, като осигуряваше и пакетиране на продуктите, които фермерите сами доставяха до пакетиращия й център, както и доставка чрез собствена логистика.

————————–

Една германска и една турска индустриални компании ще открият нови производства в Тракия икономическа зона (ТИЗ) през този месец. Става въпрос за Mecalit и Odelo, които вече имат заводи в индустриалната зона и предстои да ги разширят. Красен Кръстев, управител на българския клон на немската група Mecalit, съобщи, че предстои откриването на завода, който е съвместен проект с китайския концерн VEM и ще произвежда матрици и щанци. От турския холдинг съобщиха че само след няколко дни на официална церемония ще бъде прерязана лентата на новия завод за фарове на Мерцедес. Компанията създаде и RD център през лятото в София.

От Аутомотив Клъстер България съобщават за изключително динамичното развитие на автомобилния сектор в страната. През 2012 г. 30 компании реализират 500 млн. евро оборот и са заети 9 000 души. Сега оборотът вече е 5.5 млрд. евро, заетите са над 65 000 души в над 250 компании. Като цяло, автомобилната индустрия допринася за над 10% от брутния вътрешен продукт на България, а за 7 години увеличението е близо 10 пъти. Най-много фирми от автомобилния сектор са съсредоточени в Тракия икономическа зона, следва София.

Източник: economic.bg,Капитал

 


Article source: http://www.economynews.bg/фирминови-мощности-в-тиз-спира-farmhopping-news91554.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment