// you’re reading...

Проба

Вълнуващ и еко: Toyota показа новия си водороден седан

Toyota представи новия си автомобил с горивни клетки, който е с напълно нов дизайн. Това изглежда е един от последните опити на автомобилния гигант да съживи търсенето на нишовата технология и да я направи масова.

Вторият най-голям автомобилен производител в света разработва превозни средства с горивни клетки повече от две десетилетия. Технологията обаче беше изпреварване от бързия ръст на конкурентните електрически превозни средства с акумулаторни батерии.

Преди автомобилното изложение в Токио, което започва на 24 октомври, Toyota представи прототипа на новия водороден седан. Колата е изградена на същата платформа като купето на модела LS на Lexus.

Новият модел Mirai е с по-дълъг диапазон на шофиране от предшественика си. Превозното средство е с напълно преработен пакет от горивни клетки и резервоари за водород, казват от компанията.

„Искахме да направим автомобил, който хората наистина искат да купят, а не само защото това е еко кола. Искахме нещо, което е забавно да шофираме“, заяви Йошказу Танака, който е главен инженер на новия Mirai.

Спортният редизайн на возилото с по-дълго междуосие и по-ниско разположено шаси е забележимо отклонение от първото поколение Mirai, което прилича на по-голям хибрид Prius, пише Reuters.


Toyota вече е навсякъде. И това се харесва на пазарите

Toyota вече е навсякъде. И това се харесва на пазарите

Гигантът от Япония натрупа нови $19 милиарда към пазарната си капитализация заради стратегията да инвестира във всичко

Новият автомобил ще може да изминава с 30 процента повече разстояние с едно зареждане – или около 700 км. Освен това моделът ще струва по-малко от предшественика си заради преминаването към масово производство.

Оригиналният Mirai е един от трите автомобила с горивни клетки, които са достъпни за потребителите. Той струва около 5 милиона йени, или 46 500 долара.

Toyota е продала по-малко от 10 000 броя от Mirai. За разлика от тях Tesla продаде 25 000 седана Model S през първата година и половина.

Компанията отказа да оповести цена за модела и заяви, че ще бъде наличен от края на следващата година в Япония, Северна Америка и Европа.


Продажбите на японски коли в Южна Корея удариха дъното: Toyota, Honda и Nissan регистрират 74% спад за септември

Продажбите на японски коли в Южна Корея удариха дъното: Toyota, Honda и Nissan регистрират 74% спад за септември

Междувременно вносът на чъждестранни коли в Южна Корея расте

Article source: https://money.bg/auto/valnuvasht-i-eko-toyota-pokaza-noviya-si-vodoroden-sedan.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment