// you’re reading...

Проба

„Бул инс“ е най-бързо растящият застраховател в региона на Югоизточна Европа

„Лев Инс“ е най-високо класираната от българските застрахователни компании в региона на Югоизточна Европа за 2018 г., сочат данните от дванадесетото издание на изследването на SeeNews Top 100 SEE. Компанията заема 18-о място, като е следвана непосредствено от „Булстрад Виена иншурънс груп“, „ДЗИ – Общо застраховане“ и „Армеец“, а малко по-назад в класацията са „Бул Инс“ (която се изкачва с цели десет позиции до 26-о място), „Евроинс“ (30-а позиция), „Дженерали застраховане“ (31-а), „Алианц България“ (32-а), като последните две са единствените местни компании, отчели спад, „ОЗК – Застраховане“ (37-а) и „Булстрад лайф Виена иншурънс груп“ (40-а). Във втората половина на таблицата попадат животозастрахователните подразделения на някои от българските компании.


Застрахователният пазар в България е сред най-бързо растящите в Европа

Застрахователният пазар в България е сред най-бързо растящите в Европа

Представителите на сектора са класирани според размера на записаната бруто премия, която представя платимите от застрахования премии през целия период на застраховките. В случая на „Лев Инс“ те възлизат на 143,3 млн. евро, като спрямо 2017 г. растат с 36,91%. Въпреки че са по-назад в класирането, „Бул Инс“ регистрират най-големия ръст по този показател от всички попаднали в класацията – от 52,89% до 97,8 млн. евро, следвани от „ОЗК – Застраховане“ с 40,01% до 74,3 млн. евро. Спад с 3% бележи записаната бруто премия на „Алианц България“, до 84,7 млн. евро.

Въпреки общия си растеж, българските компании като цяло биват изпреварени от румънските, което не е необяснимо, предвид размера на пазарите в двете държави, като северната ни съседка дори има един представител в челната петица. Най-големите застрахователи в Югоизточна Европа са словенските компании Zavarovalnica Triglav и Zavarovalnica Sava, чиито записани бруто премии са съответно 660,2 и 392,3 млн. евро. „Първите три застрахователя запазват местата си за трета поредна година, като подобряват както записаната си бруто премия, така и нетната си печалба“, се посочва в доклада.


Кои са най-големите застрахователи към средата на 2019-а?

Кои са най-големите застрахователи към средата на 2019-а?

Брутният премиен приход в общото застраховане достигна 1 212 276 106 лв

Въпреки растежа на местните компании, пред българските застрахователи все пак има неизвестни на пазара. „Има два големи пропуска в регулаторната ни рамка“, коментира главният изпълнителен диркетор и председател на борда на директорите на „ОЗК – Застраховане“ Александър Личев. „Все още нямаме стандартизирана методология за определяне на размера на обезщетенията за материални и нематериални щети, произтичащи от телесни повреди, и системата бонус-малус, която тепърва трябва да бъде въведена.“ Според него с продължаването на здравната реформа на местния пазар ще се наблюдават още повече сливания и придобивания, особено на бивши здравни фондове, регистрирани като застрахователни компании.

Освен словенските застрахователи, единствено представителите на България и Румъния преминават границата от записана бруто премия от 1 млрд. евро общо, със съответно 1,2 и 1,3 млрд. евро. „Обаче по отношение на представянето, България класира общо 19 компании в класацията (с един повече от Румъния), което показва силната конкуренция на местния пазар“, се посочва в документа. По този показател страната също е лидер, а третото и четвъртото място се поделят от Хърватия и Словения с по 14 компании.

Article source: https://money.bg/finance/bul-ins-e-nay-barzo-rastyashtiyat-zastrahovatel-v-regiona-na-yugoiztochna-evropa.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment