// you’re reading...

Проба

Тръмп планира да отпусне заем от 15 млрд. долара на Иран

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да приложи плана на Франция и да отпусне кредитна линия на Иран в размер на 15 млрд. долара, ако Техерен се съгласи да спази условията на ядрената сделка, сключена със страната през 2015 г. при управлението на Барак Обама, предаде Business Insider, позовавайки се на доклад на Daily Beast, който цитира четири източници от Белия дом. По-рано този месец френският външен министър Жан-Ив ле Дриан посочи, че идеята е кредитната линия да бъде обезпечена чрез приходите на Иран от продажбите на петрол и че преговорите за подобно споразумение все още текат.


Саудитска Арабия искаше да завземе пазарния дял на Иран в Азия. Русия обаче има по-добри шансове

Саудитска Арабия искаше да завземе пазарния дял на Иран в Азия. Русия обаче има по-добри шансове

Ислямската държава остави „дупка“ от над 2 милиона барела на световния пазар

От началото на мандата на Тръмп САЩ наложи тежки санкции над Иран заради изтеглянето от ядреното споразумение, макар че напоследък президентът, изглежда, е решил да приложи сходен подход като този към Северна Корея. „Вярвам, че те ще искат да сключим споразумение. Иран има огромен потенциал“, посочи той в сряда, като допълни, че САЩ не се стреми към промяна на режима в страната, а само към постигане на спогодба.

Санкциите срещу Иран нанесоха тежък удар на местната икономика и я изолираха от глобалните пазари. Страната се нуждае от приходите от износа на 2,3 милиона барела петрол дневно, но още през март данните на SVB Energy Internatiol показаха, че експортът им е възлизал на 1,1 млн. барела дневно. В резултат на това, риалът се срина спрямо долара, а властите в Техеран въведоха няколко обменни курса между двете валути в опит да спрат търговията на черно.

За връщането на Иран на масата за преговори обаче е необходимо САЩ да премахне част от рестрикциите, което ще означава отказ от политиката на кабинета за „максимален натиск“ спрямо страната. Същевременно президентът на Иран Хасан Рухани обяви, че страната планира да започне отново производството на обогатен уран, което може да ги приближи към способността за производство на атомни бомби.

Article source: https://money.bg/politics/tramp-planira-da-otpusne-zaem-ot-15-mlrd-dolara-na-iran.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment