// you’re reading...

Проба

САЩ ще сондират части от защитен и важен природен резерват в Аляска за газ и петрол

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп финализира идеята за сондиране за петрол и газ в част от Националния природен резерват в Аляска. Територията, където ще се проучва за суровините, е защитена от десетилетия, пише The Guardian.

Очаква се ведомството за управление на територията да предложи концесионни договори, които обхващат цялата крайбрежна равнина. Територията е с площ 1,6 милиона акра и включва места, където застрашените бели мечки имат бърлоги и където северни елени раждат малките си.

Много вероятно е също така операциите по сондиране да са проблематични за коренното население, голяма част от което разчита на лов и риболов за оцеляването си.

Снимка 442684

Източник: iStock

Долната камара на Конгреса на САЩ само часове по-рано прие законодателство за защита на полярната област, но мнозинството на Републиканската партия в Сената е малко вероятно да одобри законопроекта.

Изпълнителният директор на Лигата на дивата природа на Аляска Адам Колтън заяви, че „за никого не е изненада, че администрацията избра най-агресивната алтернатива за концесионни договори, като дори не се преструва, че става въпрос за сдържаност или сериозна защита“.

„С поглед върху разработването на целостта на крехката крайбрежна равнина, администрацията препуска грубо над науката, заглушавайки инакомислието и изключвайки цели общности от коренното население“, подчерта още Колтън, цитиран от news.bg.

Снимка 442686

Източник: iStock

В екологично чувствителният район на полярна Аляска действаше забрана за сондиране до промяна, направена от Конгреса в несвързан законопроект за данъците през 2017 гodina, която Колтън нарече „имитация на гласуване“.

Бюрото за управление на териториите публикува окончателната си оценка за въздействие върху околната среда за проекта. От там посочват, че той цели да започне даването на концесии до края на годината.

Бюрото изчислява, че извлеченият и изгорен петрол от района може да изхвърля в атмосферата еквивалента на между 0,7 милиона и 5 милиона метрични тона въглероден диоксид всяка година. В своя максимум това би било същото като приблизително още милион коли на пътя годишно.


Инвеститори, управляващи $34 трилиона, настояват за спешни мерки относно климатичните промени

Инвеститори, управляващи $34 трилиона, настояват за спешни мерки относно климатичните промени

Те изказват опасенията си в отворено писмо преди срещата на Г-20

В прегледите на проект на декларация за въздействието върху околната среда Американската служба за риба и дива природа посочва, че Бюрото за управление на територията е подценявало въздействията върху климата на концесиите за сондиране за петрол.

Междувременно пък в части от окончателното изявление на Бюрото за управление на териториите се предполага – противно на научните доказателства – че сегашното бързо затопляне на Земята е циклично, а не създадено от човека. 

Учените по света обаче стигнаха до извода, че човешките действия, включително изгарянето на изкопаеми горива, са основният двигател на повишаването на световната температура с над 1 градус само за последните малко над 100 години индустриализация.

Снимка 442683

Източник: iStock

Article source: https://money.bg/politics/sasht-shte-sondirat-chasti-ot-zashtiten-i-vazhen-priroden-rezervat-v-alyaska-za-gaz-i-petrol.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment