// you’re reading...

Проба

Последната калаена мина на Острова може да отвори отново

Последната калаена мина в Корнуол затвори преди 20 години. Но днес нарастващото търсене за метали от източници в места, където се спазва трудовото законодателство, могат да съживят един от най-бедните региони на Острова, разказва CNN.

Търсенето и обработката на калай в югоизточния край на Англия датира от хиляди години. Но когато в края на 19-и век бяха открити нови депозити в Източна Азия и Южна Америка, английският калай стана неконкурентен и мините постепенно затвориха.

Тогава и започват проблемите на Корнуол. Това е вторият най-беден регион в Северна Европа, показват данни на Европейската статистическа служба. Там делът на децата, които живеят в бедност, както и на бездомните, е най-висок сред цяла Великобритания. Сега обаче това може да се промени.

Затворените мини могат да бъдат съживени, тъй като технологичните компании и автомобилните производители се надпреварват да намерят нови източници на метала от региони и мини, в които се спазва трудово законодателство и не се използват детски труд.

И последната мина, която затвори – South Crofty – може да бъде и първата, която ще отвори отново. Планът е на канадската компания Strongbow Exploration. Целта е това да стане още през 2021 г.

Калаят е използван като лепилото на технологичния свят. Употребата му е изключително широка и той може да бъде намерен в платките на редица потребителски продукти. Той е критичен компонент и в смартфоните, електромобилите и 5G технологията.

През миналата година търсенето нарасна с над 2,5 процента, а растежът се очаква да продължи.

Ако отвори отново, мината South Crofty ще се превърне в единствената работеща калаена мина в Европа (ако изключим Русия) и Северна Америка. Но това ще отнеме много време и инвестиции. Компанията ще трябва да проучи и източи стотици километри тунели на 300 метра под земята. Както и да намери стотици хора, които да работят, което може да се окаже трудна задача в регион, в който множество от хората работят в офиси.

Корнуол разчита на Европейския съюз за 55 процента от износа си и получава милиони паундове всяка година от еврофондовете. Заради това излизането на страната от ЕС ще се отрази изключително тежко на региона.

Според Strongbow Exploration, която изследва и потенциал за добив на литий в региона, мината ще създаде 275 работни места. Спадът на паунда след референдума през 2016 г. означава, че минералите ще бъдат конкурентоспособни отново на световните пазари.

Article source: https://money.bg/economics/poslednata-kalaena-mina-na-ostrova-mozhe-da-otvori-otnovo.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment