// you’re reading...

Проба

Германия: Силен спад на бизнес доверието


Бизнес доверието в Германия се влошава до най-ниското си ниво за последните седем години през август, съобщава „Блумбърг“. Индексът на бизнес климата на института Ifo, се понижи до 94.3 пункта през август, отбелязвайки пети пореден месечен спад.

Наскоро стана ясно, че германският БВП се е свил с 0.1% през второто тримесечие на 2019 г. Това представлява първо свиване на германската икономики от третото тримесечие на 2018 година, когато беше отчетено понижение на БВП с 0.2 на сто.

В нов месечен доклад Бундесбанк посочи, че икономиката на Германия може да се свие през текущото тримесечие (юли-септември). Има страхове, че производителите се справят трудно, дърпайки и останалата икономика надолу.

„Не се вижда лъч светлина за нито една от ключовите индустрии на Германия“, коментира Клеменс Фюст, президент на Ifo. „Развитието на външната търговия забави икономическия растеж в Германия, като износът отбеляза по-силен спад през второто тримесечие, отколкото вноса. Положителен принос за растежа дойде от вътрешното търсене, тъй като потреблението на домакинствата, правителствените разходи и брутното формиране на основен капитал се увеличиха през последното тримесечие“, отбеляза федералната статистическата служба.

На сезонно-некоригирана годишна база БВП на Германия остана на нивото от първото тримесечие (нулев растеж), след повишение с 0.6% през първото тримесечие, докато на сезонно-коригирана база (отчитайки работните дни) икономическият растеж се забави до 0.4% от 0.7% в началото на годината.

„Търговските конфликти, глобалната несигурност и намиращият се в затруднение автомобилен сектор най-накрая поставиха на колене германската икономика. По-конкретно, увеличената несигурност, а не директните ефекти от търговските конфликти, доведоха до влошаване на нагласите и следователно на икономическата активност“, коментира Карстен Бжески, главен икономист на ING за Германия.


Article source: http://www.economynews.bg/германия-силен-спад-на-бизнес-доверието-news90958.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment