// you’re reading...

Проба

Съдят бивш инженер на Google и Uber за 8,5 милиона долара

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение срещу бивш старши инженер, работил за собственика на Google Alphabet.

Според обвинението Антъни Левандовски е откраднал търговски тайни за автомобилни технологии – става въпроса за 33 отделни случая на кражба на търговска тайна, включващи технология на Alphabet за разработването на автономен автомобил, пише Wall Street Journal.

В акта още се твърди, че 39-годишният Левандовски изтеглил 33 пъти данни, които били разумно защитени и имали икономическа стойност. Левандовски първо работеше за компанията за самоуправляващи се автомобили на Alphabet Waymo, а след това за Uber, като от първата сочат, че служителят е закарал търговските тайни със себе си във втората. Той пледира, че е невинен и твърди, че нито една търговска тайна на Waymo не е стигала нито до Uber, нито до друго лице.

„Силициевата долина не е Дивият Запад“, каза агентът от Федералното бюро Джон Бенет, който се занимава със случая от 2017 година. По думите му бързината и конкурентността, с която се развива средата, не може да бъде причина федералните закони да не е спазват.

„Всички ние имаме правото да сменяме работата си, но никой няма правото да си пълни джобовете, преди затръшне вратата. Кражбата не е иновация“, каза федералният прокурор в Калифорния Дейвид Андерсън.

В момента обвиняемият е на свобода с мярка за неотклонение „парична гаранция“. Според неговия адвокат Майлс Ерлих обвиненията по делото всъщност са основно преразглеждане на искове, които вече са били дискредитирани по гражданско дело между Waymo и Uber. Делото вече било уредено преди година и половина. Той е категоричен, че нито един от изтеглените от клиента му файлове никога не е стигал нито до Uber, нито до друга компания или човек.

Разследванията продължават. Ако бъде признат за виновен обаче, Левандовски може да получи присъда от 10 години затвор и глоба в размер на 250 000 долара за всяко от 33-те обвинения, което прави 8 250 000 милиона долара.

Article source: https://money.bg/companies/sadyat-bivsh-inzhener-na-google-i-uber-za-8-5-miliona-dolara.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment