// you’re reading...

Проба

Google ще произвежда Pixel телефоните си в стар завод на Nokia във Виетнам, за да избегне митата на Тръмп

Google планира голяма промяна в производство си, като премести част от него от Китай във Виетнам. Технологичният гигант е започнал да преструктурира стар завод на Nokia в северните части на Виетнам, където ще произвежда своята марка смартфони Pixel, пише Business Insider, цитирайки азиатската медия Nikkei.

Google няма намерение да се оттегли изцяло от азиатската страна обаче.

Google вероятно ще запази част от своите производствени операции в Китай. Американската компания е наясно, че ако иска да бъде сериозен играч сред производителите на хардуер, не трябва да напуска китайския пазар, който дава сериозно предимство в този сектор“, пише Nikkei, , позовавайки се на свои източници.

„Поради увеличаващите се цени и макросредата, компанията трябва да има дългосрочно производство извън Китай, за да успее да запази и развие производството си на хардуер“, се посочва още в информацията.

Тази промяна идва точно в разгара на търговската война между САЩ и Китай. Администрацията на президента Доналд Тръмп наложи мита за редица китайски стоки, от които и потребителска електроника.

По-рано освен Google, още Amazon, Microsoft, Dell и HP намекнаха за намерението си да преместят част от производството си извън Китай.

От Apple също съобщиха, че обмислят подобен ход, а компаниите Sony, Microsoft и Nintendo подписаха общо писмо, в което искат да бъдат оставени извън, наложените мита от президента Тръмп. В него те посочват за негативните последствия, които носят митата за американския бизнес и потребители.

Но търговската война не е единствената причина американските технологични компании да местят производството си извън Китай. Друг фактор, влияещ на това решение, са увеличаващите се разходи за труд в азиатската държава.


HP, Dell и други компании местят част от производството си извън Китай

HP, Dell и други компании местят част от производството си извън Китай

Персоналните компютри и конзолите за игри са едни от засегнатите продукти

Article source: https://money.bg/business/google-shte-proizvezhda-pixel-telefonite-si-v-star-zavod-na-nokia-vav-vietnam-za-da-izbegne-mitata-na-tramp.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment