// you’re reading...

Проба

Три години след изграждането на първото соларно шосе в света, то вече се руши

През декември 2016 година Франция откри първото соларно шосе в света. Тогава страната обра овациите, а министърът на околната среда, заяви, че проектът е безпрецедентен. Радостта обаче не продължи дълго, тъй като 3 години след откриването му, шосето вече се руши, пише Business Insider.

То е направено от фотоволтаични панели, които генерират електроенергия, за да захранват уличното осветление в местния град. Сега обаче доклад на Global Construction Review показва, че проектът на Франция, наречен Wattway, е неуспешен. Появили са се пукнатини, а през 2018 година се е наложило част от шосето да бъде развалена поради опасност от износване и разрушаване.

Дори в най-добрия си период шосето е произвеждало половината от първоначално планираната енергия, тъй като инженерите, които са проектирали инфраструктурата, не са предвидили падащите листа от дърветата.

Франция похарчи 5,2 милиона долара за километър от шосето и 2787 квадратни метра, покрити със соларни панели, а проектът беше означен като най-дългото соларно шосе в света.

Снимка 438948

Източник: wattwaybycolas.com

Френският енергиен министър тогава дори си постави амбициозната цел да се инсталират соларни панели, покриващи участък от 1,6 километра на всеки 1000 километра в рамките на следващите пет години.

Това обаче се оказа невъзможно, тъй като още с първия си опит страната не успя. За проекта Wattway не бе избрано правилното място, тъй като регионът Нормандия във Франция не се радва на особено слънце. Там има само 44 дни в годината, през които слънцето е достатъчно силно. А гръмотевичните бури се отразяват негативно, като нарушават целостта на соларните панели.

По план шосето е трябвало да произвежда 150 000 киловатчаса електроенергия на година, което е достатъчно да задоволи нуждата от светлина на 5000 души всеки ден. Вместо това обаче то е генерирало под 80 000 киловат часа електричество през 2018 година и по-малко от 40 000 през юли 2019 година.

Colas, компанията, която стои зад проекта, е заявила, че е покрила панелите със силиконов слой, за да могат да издържат на целия трафик, който ще мине през тях. Но откакто шосето е пуснато в експлоатация, панелите са с нарушена повърхност или дори счупени.

Снимка 438947

Източник: wattwaybycolas.com

През май 2018 година се е наложило 91 метра от шосето да бъдат разрушени, тъй като състоянието на този участък е било толкова лошо, че не е подлежало на ремонт. Освен листата инженерите не са взели предвид и тежестта на тракторите, които минават по шосето.

Сега изглежда, че с всички тежи щети, проектът е напълно неуспешен и не би могъл да бъде полезен и да доставя достатъчно електроенергия за улично осветление.

„Нашата система не е достатъчно усъвършенствана, да са покрие дълги разстояния. Компанията ще се съсредоточи да произвежда електричество, което да обслужва по-малки обекти като CCTV камери и осветлението на автобусни спирки“, заявява управляващият директор на Wattway Етиен Гоудуин.

Article source: https://money.bg/techno/tri-godini-sled-izgrazhdaneto-na-parvoto-solarno-shose-v-sveta-to-veche-se-rushi.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment