// you’re reading...

Проба

Германската икономика се сви


Германската икономика се сви през второто тримесечие на годината поради спад на износа, тъй като промишленият сектор продължи да изпитва сериозни проблеми от по-слабото външно търсене и от търговските напрежения в световен план – главно по оста САЩ-Китай, показва експресна оценка на немската федерална статистика Destatis, която засилва опасенията за навлизане на страната в рецесия.

БВП на водещата европейска икономика се понижи с 0,1% спрямо първото тримесечие, когато нарасна с 0,4%, потвърждавайки по този начин осреднената прогноза на финансовите пазари. Това представлява първо свиване на германската икономики от третото тримесечие на 2018-а, когато беше отчетено понижение на БВП с 0,2 на сто.

„Развитието на външната търговия забави икономическия растеж в Германия, като износът отбеляза по-силен спад през второто тримесечие, отколкото вноса“, отбеляза федералната статистическата служба.

 Положителен принос за растежа дойде от вътрешното търсене, тъй като потреблението на домакинствата, правителствените разходи и брутното формиране на основен капитал се увеличиха през последното тримесечие, допълни Destatis.

Строителството обаче отбеляза спад през второто тримесечие, след като именно този сектор даде солиден тласък на германския икономически растеж в началото на годината поради необичайно меката зима, показват данните на немската статистика.

На сезонно-некоригирана годишна база БВП на Германия остана на нивото от първото тримесечие (нулев растеж) след повишение с 0,6% през първото тримесечие, докато на сезонно-коригирана база (отчитайки работните дни) икономическият растеж се забави до 0,4% от 0,7% в началото на годината и при очаквания за още по-слаба експанзия от 0,1 на сто.

„Търговските конфликти, глобалната несигурност и намиращият се в затруднение автомобилен сектор най-накрая поставиха на колене германската икономика. По-конкретно, увеличената несигурност, а не директните ефекти от търговските конфликти, доведоха до влошаване на нагласите и следователно на икономическата активност“, коментира данни Карстен Бжески – главен икономист на банката ING за Германия.

Слабите данни ще засилят натиска върху германското правителство да предприеми действия на фона на призивите за пакет с икономически стимули, посочи той.

Според повечето анализатори германската икономика ще продължи със слабото си представяне и през второто полугодие с оглед на несигурността, свързана с процеса на Брекзит, търговската война САЩ-Китай и опасността от въвеждането на американски мита върху вноса на европейския автомобили.

След слабите данни за БВП доходността на 10-годишните германски облигации се понижи до ново рекордно дъно от -0,623%./БНР


Article source: http://www.economynews.bg/германската-икономика-се-сви-news90761.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment