// you’re reading...

Проба

Гръцките акции се запътват към най-доброто си представяне от 20 години насам

Гръцките акции се запътват към най-добрата си година от две десетилетия насам, пише The Wall Street Journal. Инвеститорите са оптимистично настроени, че новото правителство ще успее да върне мерките за затягане на разходите и съживи задлъжнялата икономика.

Индексът Athex Composite се покачва с 35 процента от началото на годината, като така се превръща в най-добре представящия се на Стария континент. Той е напът да запише най-добрата си година от 1999 г. насам, когато стойността му се удвои.

За същото време родният Sofix изтри 2,33 процента.

Ралито започна още в края на декември, след като инвеститорите заложиха, че тогавашният премиер Алексис Ципрас, който загуби популярност и сред домакинствата, и сред бизнеса, ще бъде заменен от Кириакос Мицотакис. След като това се случи, сега те се надяват, че той ще изпълни обещанията си от кампанията да намали данъците и да намали бюрокрацията по инвестиционните проекти.

Все пак бенчмарковият индекс остава с 84 процента под върха си от октомври 2007 г., а оттогава икономиката се сви с почти 25 процента. Прогнозите за бъдещето ѝ не са твърде оптимистични заради високата безработица, данъци и бюрокрация.


Гърция сваля с 30% данъка върху жилищата

Гърция сваля с 30% данъка върху жилищата

Новото дясно правителство планира намаления и на ДДС, и на корпоративния данък

Article source: https://money.bg/finance/gratskite-aktsii-se-zapatvat-kam-nay-dobroto-si-predstavyane-ot-20-godini-nasam.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment