// you’re reading...

Проба

PetroChina, достигнала $1 трилион преди десетилетие, днес има сериозен проблем

Най-голямото енергийно дружество в Китай – PetroChina, преди десет години стана първата компания, достигнала капитализация от 1 трилион долара. Днес тя се оказва толкова евтина, че струва по-малко от стойността на петролните и газови находища, които управлява, пише специализираната платформа OilPrices.

PetroChina е листната на фондовите борси в Шанхай, Хонконг и Ню Йорк. Тя се търгува на вторите две от 2000 година или година след като компанията майка China National Petroleum Corporation (CNPC) я създаде и прехвърли към нея по-голямата част от активите си.

Според настоящата цена на акциите на PetroChina, търгувани в Хонконг, пазарната оценка на компанията възлиза на 169 милиарда долара. В същото време анализатори от Bernstein изчисляват, че залежите ѝ на петрол и газ са оценявани на 208,7 милиарда долара.

„Традиционно нито една енергийна компания не би трябвало да се търгува под стойността на своите доказани активи, тъй като се очаква, че тя разполага с достатъчно капитал, за да развие тези ресурси и да използва своя потенциал за растеж“, посочват от Bernstein, цитирани от Bloomberg.

Към настоящия момент PetroChina се оказва изключение от правилото, като съотношението между нейната капитализация и стойността на залежите ѝ е под 1 или на ниво от 0,8, което е най-ниското такова от всички 25 големи енергийни компании на пазара.

Китайската компания преживя тежки 10 години на фондовия пазар, като изгуби много от своите акционери. След 7 години на търговия в Хонконг и Ню Йорк държавното китайско дружество дебютира и в Шанхай през ноември 2007 година и така се превърна в първата компания в света, достигнала 1 трилион долара.

Десетилетие по-късно или към ноември 2017 година ценните книжа на PetroChina се търгуват с 82% под стойността си по време на първичното публично предлагане. Казано по друг начин за 10 години компанията е изгубила 800 милиарда долара от своята капитализация.

Така от 2007 година насам редица фактори, вътрешни и външни, са довели до най-сериозния подобен срив в историята. Само от началото на настоящата година ценните книжа са поевтинели с 14%, докато тези на другите големи компании на пазара, като Exxon, Chevron и Shell са със съответно между 12 и 14% нагоре.

Article source: https://money.bg/business/petrochina-dostignala-usd1-trilion-predi-desetiletie-dnes-ima-seriozen-problem.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment