// you’re reading...

Проба

Експерти: Цената на златото може да стигне $1600 за унция

Цената на златото може да достигне нивото $1600 за унция в близките 12 месеца при най-оптимистичния сценарий, предполагат анализаторите на голямата американска банка Citigroup.

За да се реализира този сценарий трябва да се изпълнят редица условия и по-специално да се понижат реалните лихвени ставки в САЩ под нулата.

Това може да се случи, ако базовата лихвена ставка на Федералния резерв е равна на нула и регулаторът търси други начини за допълнителна поддръжка на икономиката. Например да се върне към програмата за изкупуване на активи, отбелязват наблюдателите на Citi.

Фед в последно време дава сигнали за готовността си да свали ставката, макар за нейното понижаване близо до нулата да не става дума. Шефът на резервната банка в Минеаполис Нил Кашкари в петък заяви, че на последното заседание на Фед е призовал да се намали базовата лихвена ставка с 0,5 процентни пункта, а неговия колега от Сент Луис Джеймс Балард е гласувал за това тя да се намали с 0,25 п.п.

Стойността на златото с незабавна доставка в хода на азиатската търговия в петък се вдигна до $1411,63 за унция, за първи от септември 2013 г. прехвърляйки нивото от $1400 за унция.

За ръста в цената на скъпоценните метали и другите защитни активи разбира се силно спомага и растящото напрежение в Близкия изток.

Днес в началото на валутната търговия доларът се понижава спрямо кошницата от другите основни световни валути.

Сутринта общата валута се търгува спрямо американската на ниво $1,1379 за едно евро в сравнение с $1,13за евро в края на предходната сесия.

Курсът на долара към японските пари е 107,44 йени в сравнение с 107,32 йени за долара в петък.

Днес на пазара за едно евро дават по 122,26 йени спрямо122,02 йени в края на предходната валутна търговия.

Фунтът стерлинг се търгува по отношение на долара на ниво $1,275 в сравнение с $1,2743 за паунд в петък.

Участниците на пазарите продължават внимателно да следят за развитието на търговския конфликт между САЩ и Китай.

Article source: https://money.bg/finance/eksperti-tsenata-na-zlatoto-mozhe-da-stigne-usd1600-za-untsiya.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment