// you’re reading...

Проба

8 технологични мита, на които трябва да спрете да вярвате

Въпреки че постоянно използваме устройства като мобилни телефони и лаптопи, все още не можем да разберем всичко, свързано с тях. Business Insider събира някои от най-големите митове, свързани с тях.

Mac и Linux не могат да се заразят с вирус. Да, те са далеч по-малко уязвими от компютрите с операционна система Windows, но това не означава, че не могат да се заразят с вируси. Все пак, най-важното е кой и как използва компютъра.

Затварянето на приложения на телефона пести батерия. Митовете, свързани с батериите на нашите телефони, са стотици. Един от тях е, че със затварянето на приложенията, които сме спрели да ползваме, пестим батерия. Всъщност, това е точно обратното.

iOS и Android се справят достатъчно добре с управлението на тези приложения и те не хабят батерия, когато не работят – освен в редки случаи, когато има проблем със самото приложение, но подобни случаи вече са твърде редки. По-скоро така хабите повече батерия, защото трябва да ги стартирате всеки път наново.

Ползването на Private/Incognito опцията в браузъра ви прави анонимни. Не, използването на тази възможност просто ограничава запазването на историята на посетените страници и запазването на друга информация върху самия компютър. Но всеки сайт ще знае кой сте (ще знае IP адреса ви), както и доставчикът ви на интернет услуга. Ако искате да сте наистина анонимни, може да разгледате браузъра Tor.

Facebook ви подслушва чрез микрофона на телефона ви. Вече сме писали по този въпрос. Краткият отговор е, че това не е вярно, както вече писахме.

Ако зареждате телефона си цяла нощ, ще увредите батерията. Тук нещата са малко по-сложни. По принцип, това е вярно, но щетата, която нанасяте, е твърде малка, за да има значение. Знаем, че най-добре е батерията да се държи на между 40 и 80%, но това е твърде сложно и едва ли си заслужава усилието. Все пак така или иначе след най-много 3-4 години ще се нуждате от нов телефон по друга причина.

А и телефоните стават все по-умни. Новият iOS ще се научи от навиците ви и ще зарежда iPhone до 80%, а останалите 20% ще зареди, когато знае, че скоро ще се събудите.

Повече мегапиксели значи по-добра камера. Не, в никакъв случай. Мегапикселите станаха основен метод, по който хората оценяват камерите на телефоните, но има твърде много фактори, които са далеч по-важно. Самият размер на пикселите, например, е далеч по-важен – както и размерът на сензора.

По-високата резолюция значи по-добър дисплей. Подобно неразбиране. Както е случаят и с камерите, има редица други фактори, които са много по-важни.

С магнит може да изтриете целия си харддиск. Технически, това не е грешно. Но ще имате нужда от огромен магнит.

Article source: https://money.bg/gadgets/8-tehnologichni-mita-na-koito-tryabva-da-sprete-da-vyarvate.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

февруари 2020
П В С Ч П С Н
« яну    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Валутни курсове

 AUD =  1.19528 лв
 CAD =  1.3658 лв
 GBP =  2.34203 лв
100  JPY =  1.61692 лв
 USD =  1.81079 лв