// you’re reading...

Проба

3 причини понякога наемът да е по-добър избор от покупката на жилище

Имате стабилна работа, добър доход и вече смятате, че е дошло време да се сдобиете и със собствено жилище. Може би обаче трябва да помислите по-добре преди да вземете окончателно решение за това.

Собственото жилище има своите плюсове, но от друга страна наемът може да гарантира по-голяма свобода, а и още няколко преимущества.

„Наистина, не може да се каже, че схващането за наема на жилище като „хвърляне на пари на вятъра“ е напълно вярно. И това е така, тъй като то може да ви гарантира доста преимущества като по-голяма финансова свобода“, посочва финансовият консултант Чарли Болонино, цитиран от Market Watch.

Той подкрепя твърдението си с няколко факта:

Наемът дава по-голяма свобода

Купуването на жилище лесно „закотвя“ човек на едно и също място за следващите поне няколко години, ако не и десетилетия. Продажбата винаги е вариант, но тя изисква време, усилия по намиране на купувач и също така е може да доведе до загуба на част от вложенията, ако пазарът на имоти е в период на спад.

Наемът, от друга страна, дава по-голяма възможност за бързо преместване на ново място.

Спестява средства и усилия за ремонти

„Притежаването на собствено жилище изисква повече от личното ви време“, казва Кени Клайн, който е предприемач в Бруклин, Ню Йорк. Той допълва, че поддръжката на апартамент и ремонтите по него изискват доста свободно време и носят напрежение.

Гарантират по-предвидими разходи

Средният наем в отделните градове може да се променя в зависимост от състоянието на пазара. Когато обаче човек е подписал договор за даден наем, той остава без промяна до изтичането му.

При собствения апартамент разходите по ипотечния заем може да са относително стабилни. Тези за поддръжка обаче са непредсказуеми.

Article source: https://money.bg/property/3-prichini-ponyakoga-naemat-da-e-po-dobar-izbor-ot-pokupkata-na-zhilishte.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment