// you’re reading...

Проба

Как ще се приватизират държавните дружества?


Комисията по икономическа политика в Народното събрание обсъди законопроекта на МС, който предвижда да отпадне забранителният списък с предприятията за приватизация. КНСБ е против законопроекта. Държавните предприятия от забранителния списък да не се приватизират, а досегашният ред за раздържавяването им да се запази. Това получиха като уверение синдикатите от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Според КНСБ текстът в новия проект на закон е неприемлив, защото създава впечатлението, че се отваря вратата към приватизацията на ключови държавни активи. От там припомнят и позицията си, че структуроопределящите предприятия не трябва да се раздържавяват.

„Законът за публичните предприятия ще извърви своя път през парламента. Той не гарантира нищо, но на теория дава по-добра рамка. Не бива да очакваме, че с този закон някак ще си решим изведнъж проблемите“. Това мнение изказа пред БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика. „В рамките на следващите няколко седмици ще бъдат направени всякакви обсъждания и в крайна сметка ще бъде приет, според мен, не в много различен вид от това, което се предлага“, добави той.

По думите му новият закон в много по-голяма степен се фокусира върху това как се управляват държавните предприятия:

„Той не коментира в детайли дали ще правим въобще анализ от кои държавни предприятия имаме нужда. Много малко се говори за приватизация в самия законопроект и мотивите, т.е., не е ясно доколко новата агенция въобще ще се занимава активно с това да помисли кое предприятие може да бъде приватизирано и да търси инвеститори за тази цел. Това е процес, който ние почти сме спрели. Тук идва въпросът – ако все пак това се случи, по какъв начин да бъде направено. Да, забранителният списък отпада, но пък всяка една сделка сега ще ходи в парламента, където на практика малко е усложнена допълнително процедурата. Този политически риск от това да се обсъжда на политическо ниво всяка една сделка на по-голям държавен актив си остава доста висок в България. Подобен тип сделки винаги предизвикват големи скандали. Обикновено това ограничава желанието те да бъдат правени. … Дали ще има забранителен списък или всяка сделка ще минава през НС, и двата механизма не са достатъчно гъвкави и по-скоро говорят за това, че ще консервираме държавния сектор такъв, какъвто е в момента“.

Икономистът изрази съмнение, че ще се стигне до вариант със скрита приватизация на някакви дружества. По скоро е стъпка към улеснение и опит за по-гъвкаво управление, смята той. По думите му и политическата отговорност ще е по-голяма:

„В новата агенция под шапката на МС ще се концентрира самата отговорност. МС няма как да не носи отговорност за провала на което и да е държавно предприятие, ако то не функционира по правилния начин“.

Новият законопроект за публичните предприятия  след обсъждане в икономическата комисия на НС има вероятност да бъде пратен за обсъждане и в Националния съвет за тристранно сътрудничество. 


Article source: http://www.economynews.bg/как-ще-се-приватизират-държавните-дружества-news89796.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Image and video hosting by TinyPic

Новини по дати

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Валутни курсове

 AUD =  1.20411 лв
 CAD =  1.33631 лв
 GBP =  2.21674 лв
100  JPY =  1.64204 лв
 USD =  1.77319 лв