// you’re reading...

Проба

Германия се запъти към най-слабия си растеж от 6 години насам

Най-голямата икономика в Европа се оказва и една от най-зле представящите се. Правителството на Германия прогнозира, че през 2019 година брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с най-бавен темп от шест години насам, предава Bloomberg.

Заради забавянето на инерцията по целия свят, притесненията заради Brexit и търговски спорове, икономическото министерство намали наполовина прогнозата си до 0,5 процента. Преди година то предвиждаше ръст от 2,1 процента. За 2020 г. се очаква темпът да се увеличи до 1,5 процента.

Снимка 418675

Източник: Bloomberg

Макар да има малко подобрение в настроението на бизнеса и в производството в Германия, страната остава в дупка. Ако съпоставим прогнозата за тази година с тази на Европейската комисия за останалите страни, само Италия ще расте по-бавно.

Снимка 418676

Източник: Bloomberg

Миналата седмица Международният валутен фонд намали прогнозата си растежа на световната икономика. И в същото време призова Германия да използва спестените средства, за да увеличи разходите и да подпомогне икономиката. Берлин обаче отговори, че вече влага с рекордно в инфраструктура, образование и проучване.


Световната икономика ще нарасне с най-бавен темп от финансовата криза насам

Световната икономика ще нарасне с най-бавен темп от финансовата криза насам

Мрачната прогноза е на Международния валутен фонд

Article source: https://money.bg/economics/germaniya-se-zapati-kam-nay-slabiya-si-rastezh-ot-6-godini-nasam.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment