// you’re reading...

Проба

ЕС разкри ответния списък с мита за САЩ на стойност $20 милиарда

Европейският съюз публикува своя предварителен списък на американските стоки, които ще бъдат облагани,като ответна мярка от страна на блока, заради спора между двете страни на стойност 12 милиарда долара, породен от субсидиите за Boeing, информира Bloomberg.

Европейската комисия започна обществено допитване относно американските продукти – от видео конзоли до кетчуп. Световната търговска организация в крайна сметка ще определи размера на на щетите за ЕС, с възможност да се проинесе до края на тази година или в началото на 2020 година.

Планът на ЕС за отмъщение, разкрит в сряда в Брюксел, последва след заплахата на САЩ да търси обезщетения в размер на 11 млрд. долара чрез мита за европейски стоки, вариращи от хеликоптери до сирена, за да противодейства на държавната помощ за Airbus. И двете действия произтичат от паралелни, 14-годишни спорове в СТО относно подкрепата, нарушаваща правилата на организацията, за производителите на самолети.

Трансатлантическият спор се разпалва, доккато ЕС и САЩ се подготвят за преговори за премахване на промишлените тарифи. Двете страни се ангажират подновиха спора заради помощта за самолетните производители и протекционизма на Доналд Тръмп, особено спорните му мита върху чуждата стомана и алуминий въз основа на съображения за национална сигурност и заплахите, да наложи мита върху вносните от ЕС автомобилни на същите основания.

Предварителният списък на вносни американски стоки в ЕС в спора за Boeing е на обща стойност около 20 милиарда долара и блокът в крайна сметка ще започне да прилага мита върху някои или всички продукти, след като СТО определи размерът на щетите, според официални лица.

Досега ЕС е приложил мита за 2,8 милиарда евро (3,2 милиарда долара) на американски стоки в отговор на мита за метала от страна на Тръмп и заплашва да удари американски продукти с мита за още 20 милиарда евро, ако Вашингтон ограничи вноса на автомобили.

Article source: https://money.bg/economics/es-razkri-otvetniya-spisak-s-mita-za-sasht-na-stoynost-usd20-miliarda.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment