// you’re reading...

Проба

S&P потвърди кредитния рейтинг на Германия на най-високото ниво „ААА“

Международната рейтингова агенция SP потвърди дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Германия в чуждестранна и национална валута на най-високата степен „AAA“. В същото време краткосрочния рейтинг бе потвърден на ниво „A-1+“, с прогноза и по двата рейтинга „стабилна“, се казва в съобщението на агенцията.

В същото врем от SP отбелязват забавянето в растежа на германската икономика заради отслабването на глобалното търсене и неговия натиск върху производствения сектор на страната. Но това, според агенцията е временно явление.

„Вътрешното търсене ще поддържа икономиката на фона на доброто състояние на пазара на труда“, посочват от SP.

Агенцията понижи своята прогноза за ръста на БВП на Германия до 0,5% през 2019 г., като при това средните темпове на растежа ще превишат 1 процент за периода 2020 – 2022 година. Но в крайна сметка се очаква съществено забавяне в сравнение със средния ръст на германската икономика от 2 на сто през последните пет години и голямата степен това отразява ниския темп на експорта на фона на влошаващата се динамика на глобалната икономика., смятат експертите на SP. 

Рейтингът на Германия може да бъде понижен, посочват от агенцията, ако се наблюдава продължително влошаване на икономическата активност в съчетание със запазващи се негативни тенденции във водещите промишлени отрасли. Или в случай на отслабване на гъвкавостта на монетарната политика на Европейската централна банка.

Article source: https://money.bg/economics/s-p-potvardi-kreditniya-reyting-na-germaniya-na-nay-visokoto-nivo-aaa.html

Discussion

No comments yet.

Post a comment